Η Μ. Ξαφά στον ΑΘΗΝΑ984

                             
Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για «κούρεμα» ελληνικού χρέους:

«Είναι υπέρ ημών αυτή η διαπραγμάτευση και η απομείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 50%, διότι μειώνει το ποσό που χρωστάμε και, επομένως,
τους τόκους που πρέπει να πληρώνουμε πάνω στο δημόσιο χρέος. Το βάρος του χρέους στην Ελλάδα είναι υπέρογκο, καμία άλλη χώρα στην ευρωζώνη ή εκτός ευρωζώνης δεν έχει χρέος που φτάνει το 140% του εθνικού προϊόντος και προβλέπεται να ανέβει πολύ πάνω από αυτό. Έχουμε το υψηλότερο χρέος στον πλανήτη...».

* Για τα ασφαλιστικά ταμεία:

«Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους γύρω στα 22 δισ. ευρώ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και θα πρέπει να αποζημιωθούν για την απομείωση της αξίας τους. Αυτό δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις τράπεζες και το αν θα πάρουν κοινές ή προτιμητέες μετοχές. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο...».

* Για επιπτώσεις στις συντάξεις:

«Από τη στιγμή που τα ταμεία θα αποζημιωθούν για την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, δεν υπάρχει θέμα (σ. σ. δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις)».

Και πρόσθεσε: «Τώρα έχει καταστεί προφανές ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι άλλοι το εφαρμόζουν. Δεν απέτυχε το πρόγραμμα, απλώς δεν εφαρμόστηκε...
Δεν είναι δίκαιες, ούτε αποτελεσματικές αυτές οι οριζόντιες περικοπές... Ως προς το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, θα πρέπει να υπάρξει λύση σήμερα, διότι εάν δεν υπάρξει, το ΔΝΤ δεν μπορεί να εγκρίνει την επόμενη δόση στις αρχές του Νοεμβρίου και το ελληνικό δημόσιο δεν έχει πια ρευστό. Είναι ανάγκη να εγκριθεί αυτό, για να υπάρχει χρηματοδότηση για τους επόμενους δώδεκα μήνες».

Και συνέχισε: «Είναι η μόνη ελπίδα να "περπατήσει" οτιδήποτε στην Ελλάδα, το να υπάρξουν ξένοι τεχνοκράτες, που παρακολουθούν μέρα με τη μέρα, διότι έχουμε αποδείξει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι είμαστε εντελώς ανίκανοι να εφαρμόσουμε οτιδήποτε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Keywords
Τυχαία Θέματα