Ο Α. Μανιτάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτειολογίας στη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Μανιτάκης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:



«Τα δάνεια, κατά πάγια πρακτική -θα έλεγα-, ενός αιώνα τουλάχιστον, δεν κυρώνονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό, δυστυχώς, το έχουμε ξεχάσει,

ότι όλα αυτά τα ομολογιακά δάνεια που συνάψαμε και μας χρεοκόπησαν, τα τριακόσια πενήντα δισεκατομμύρια, ξέρετε ότι τα συνάπτουμε με απλή υπογραφή του υπουργού των Οικονομικών και του διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος και τα διαχειρίζονταν εν λευκώ η Τράπεζα της Ελλάδος και ο υπουργός των Οικονομικών. Αυτό το ζήτημα δεν μας απασχόλησε τόσα χρόνια. Δεν ανησυχήσαμε για αυτή την αδιαφανή διαχείριση ενός τεράστιου χρέους, που είχε επιπτώσεις στη μοίρα μας και τώρα αγανακτούμε, τι θα γίνει με μια διάφανη διαχείριση του χρέους. Όταν είναι για δάνειο, καλό είναι, σήμερα με το άρθρο 36, να κυρώνεται από τη Βουλή, χωρίς να απαιτείται από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία...».

Και πρόσθεσε: «Όταν πρόκειται για Συνθήκη, η οποία εκχωρεί αρμοδιότητες δημοσιονομικές σε συλλογικά όργανα στην Ευρώπη, μην τα μπερδεύουμε με τους επιτρόπους που λένε...».

Δημοσιογράφος: Διαφορετικό, ναι...

Αν. Μανιτάκης: «Ναι, είναι εντελώς διαφορετικό στην Ευρώπη. Τότε, επειδή πρόκειται για περιορισμό και εκχώρηση κυριαρχίας, κατά τη γνώμη μου, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία».

Δημοσιογράφος: Στη παρούσα φάση, έτσι όπως βλέπετε να διαμορφώνεται το πλαίσιο, εκτιμάτε ότι θα πάμε στην πρώτη ή στη δεύτερη κατεύθυνση;

Αν. Μανιτάκης: «Στην πρώτη θα πάμε, γιατί πρώτον, εάν δεν γίνει εκχώρηση, εάν δεν γίνουν περιορισμοί της κυριαρχίας ή εκχώρησή της, τότε δε χρειάζεται από το Σύνταγμα τέτοια αυξημένη πλειοψηφία και αυτό φαίνεται πως το αποδέχεται και η αντιπολίτευση».
Δημοσιογράφος: Πέρα από αυτό, όλο το κομμάτι που αφορά το Σύνταγμα, αυτό το ζήτημα της διαδικασίας επόπτευσης, εποπτείας, -θα δούμε πώς τελικά θα προκύψει-, θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης;

Αν. Μανιτάκης: «Η δημοκρατική νομιμοποίηση έχει σχέση με το ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων, ποιος λογοδοτεί απέναντι στο λαό και ποιος "πληρώνει τη νύφη" της κακής πολιτικής διαχείρισης. Αυτό είναι Δημοκρατία. Τις πολιτικές αποφάσεις, την ευθύνη τελικά των αποφάσεων και στην αρχή και στο τέλος, ενώπιον του λαού, ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου -με την κρίση και επίκριση σκληρή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης-, την έχει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Εκλεγμένη...

Αν. Μανιτάκης: «Εκλεγμένη. Αυτό δεν θίχτηκε. Δεν νομίζω ότι άλλη χώρα θα λειτουργούσε με τέτοιους δημοκρατικούς κανόνες...».

Και συνέχισε: «Κάπου να καμαρώνουμε και για τους θεσμούς μας. Φτάνει πια αυτή η γκρίνια  και η μεμψιμοιρία. Και δεύτερον, ας μην ξεχνάμε ότι, ναι μεν κυρίαρχος είναι ο λαός και η δημοκρατική
Keywords
Τυχαία Θέματα