Το Σάββατο η κηδεία της Γιόβανκα Μπροζ

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο, εκ μέρους της σερβικής κυβέρνησης, στην κηδεία της Γιόβανκα Μπροζ, χήρας του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο, η οποία θα ταφεί το Σάββατο με στρατιωτικές τιμές στον «Οίκο των λουλουδιών», στο μουσειακό συγκρότημα, Μουσείο Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας, στο Βελιγράδι.

Ο κ. Ντάτσιτς εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Γιόβανκα Μπροζ, τόνισε ότι με το θάνατό της «έφυγε» η τελευταία, εξέχουσα, ίσως η καλύτερη μάρτυρας της ιστορίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας. «Εμείς ως κυβέρνηση θεωρούμε ότι οι ιστορικές αδικίες προς τη Γιόβανκα Μπροζ πρέπει να διορθωθούν και γι αυτό ικανοποιούμε την επιθυμία της να ταφεί δίπλα στο σύζυγό της Γιόζιπ Μπροζ Τίτο», ανέφερε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ρασίμ Λιάγιτς, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής που οργανώνει την κηδεία, δήλωσε ότι έχουν κανονιστεί οι λεπτομέρειες και ότι η οικογένεια της εκλιπούσας ζήτησε η τελετή να είναι λιτή. «Οπότε θα είναι χωρίς πολλές πολυτέλειες, χωρίς πολύ κόσμο και χωρίς μεγάλα έξοδα, αλλά σε κάθε περίπτωση κηδεία που αρμόζει στη γυναίκα που ήταν κάποτε η πρώτη κυρία του κράτους, που έζησε σε αρκετά δύσκολες συνθήκες μετά από τρεις ή τέσσερις δεκαετίες. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε υπό αυτές τις συνθήκες», σημείωσε ο κ. Λιάγιτς.

Στην κηδεία της Γιόβανκα Μπροζ η οικογένειά της θα ορίσει κάποιο μέλος που θα εκφωνήσει επικήδειο εκ μέρους των συγγενών και επίσης για την εκλιπούσα θα μιλήσει και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Βετεράνων του Εθνικού Απελευθερωτικού Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας (SUBNOR), ή κάποιος φίλος της από κίνημα των Παρτιζάνων.

«Μας καλούν συνεχώς από τις πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας και αντιπροσωπείες των τοπικών SUBNOR και φίλοι της Γιόβανκα, από την περίοδο του πολέμου και εκδηλώνουν ενδιαφέρον να παραστούν στην κηδεία, όπως επίσης και εκπρόσωποι πρεσβειών διαφόρων χωρών στο Βελιγράδι», ανέφεραν από την επιτροπή που οργανώνει την κηδεία στην εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου.

Η Γιόβανκα Μπροζ, η χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο, απεβίωσε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 88 ετών. Η Γ. Μπροζ νοσηλευόταν από τις 23 Αυγούστου στην μονάδα εντατικής του Κλινικού Κέντρου Βελιγραδίου, όπου είχε μεταφερθεί σε ημικωματώδη κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα