Τιμούν τον Κάρολο Τσίζεκ

Την έκδοση του "Κάρολος Τσίζεκ/ 7 δεκαετίες: Ιστορική Αναδρομή στο έργο του", παρουσίασε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε ειδική εκδήλωση, στο αμφιθέατρο του Μουσείου. Πρόκειται για μία ελάχιστη ανταπόδοση ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας στο σπουδαίο δημιουργό, που το 2012 αποφάσισε να δωρίσει το σύνολο του εικαστικού του έργου στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

Γεννημένος στην Ιταλία από Τσέχους γονείς, ο Κάρολος Τσίζεκ ανήκει στη γενιά εκείνων των δημιουργών που στιγμάτισαν την πολιτιστική παραγωγή της Θεσσαλονίκης.

Γραφίστας, ζωγράφος, μεταφραστής, λογοτέχνης και ποιητής με πλούσια εκθεσιακή και εκδοτική δραστηριότητα, συνεργάστηκε με τα πλέον σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά της πόλης, όπως τον "Κοχλία" και τη "Διαγώνιο".

Η πρόεδρος του ΔΣ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ, υπογράμμισε ότι ο Κάρολος Τσίζεκ, απαλλαγμένος από τα δεσμά της εικαστικής συμβατικότητας, πορεύθηκε με τις δικές του αρχές και τους αυστηρούς κανόνες και έβαλε τη δική του σφραγίδα.

Την πεποίθηση ότι ο Κάρολος Τσίζεκ θα έπρεπε να είχε τιμηθεί νωρίτερα, εξέφρασε ο ποιητής και συνεργάτης του στην γκαλερί και το περιοδικό "Διαγώνιος", Ντίνος Χριστιανόπουλος. "Άργησαν οι Θεσσαλονικείς να καταλάβουν ότι δίπλα τους αναπτυσσόταν ένας γίγαντας", υπογράμμισε.

Ο αρχιτέκτων, Άρις Γεωργίου, υπογράμμισε ότι στην εικαστική δημιουργία ο Κάρολος Τσίζεκ ξεκινάει από τη μορφή και καταλήγει στην αφαίρεση. Ειδικότερα για τη γραφιστική του, επισήμανε ότι διαπνέεται από τις θεμελιακές αρετές της χρησιμότητας και της καλαισθησίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Εικόνα: ΜΜΜΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα