Συρία:Μέτρα ανάκαμψης του εθνικού νομίσματος

Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πρόκειται να λάβει μέτρα από την ερχόμενη εβδομάδα για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας, καθώς η συριακή λίρα υποχώρησε κατά σχεδόν 25% τον περασμένο μήνα έναντι του δολαρίου, συνεχίζοντας την πτώση της, η οποία συνδέεται με την εξέγερση που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Η ανακοίνωση αυτή, που έκανε σε κρατικά μέσα ενημέρωσης ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Αντίμπ Μαγιαλέχ, ακολουθεί μια αόριστη δέσμευση που είχε διατυπωθεί από την κυβέρνηση τον

περασμένο μήνα έπειτα από ημέρες απραξίας—που είχε εγείρει ανησυχίες ότι οι αρχές δεν προτίθενται πλέον να σπαταλούν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας για να προασπίζονται το εθνικό νόμισμα.

Ο Μαγιαλέχ είπε πως η κεντρική τράπεζα προτίθεται να «πωλήσει ξένο νόμισμα σε τράπεζες και χρηματοοικονομικούς θεσμούς που προβαίνουν σε αγοραπωλησίες συναλλάγματος στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της συριακής λίρας», από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο εμφύλιος μαίνεται στις περισσότερες από τις επαρχίες της Συρίας και σύμφωνα με μια εκτίμηση του ΟΗΕ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους. Τραπεζικοί και ανταλλακτήρια συναλλάγματος επισημαίνουν ότι η συριακή λίρα έχει απολέσει πάνω από το 50% της αξίας της πριν από το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης, το 2011, όταν η συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του δολαρίου βρισκόταν στο 47:1.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει παρέμβει σε πολλές περιπτώσεις για να ενισχύσει τη λίρα, η εμπιστοσύνη στην οποία έχει μειωθεί. Οι Σύροι μοιάζουν να βασίζονται περισσότερο πλέον στο αμερικανικό δολάριο.

Όμως τα συναλλαγματικά αποθέματα της Συρίας -που ήδη έχουν μειωθεί από την εκμηδένιση του τουρισμού και τις προηγούμενες προσπάθειες ενίσχυσης του εθνικού συριακού νομίσματος- φέρονται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, να έχουν μειωθεί σε μόλις τέσσερα δισεκ. δολάρια, κάτι το οποίο σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης.

Η Δαμασκός υπολογιζόταν από αξιωματούχους και ανεξάρτητους οικονομολόγους ότι διέθετε συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 17 δισεκ. δολαρίων πριν ξεσπάσει η λαϊκή εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η ενδεχόμενη νέα πτώση της συριακής λίρας, εάν “επιτραπεί”, θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό στη χώρα, όπου ήδη οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων έχουν αυξηθεί εκθετικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ήδη ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 40%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που είχε μεταδοθεί την Κυριακή, η συριακή λίρα, συναλλαγές με την οποία γίνονται μόνο στη Συρία, στην Ιορδανία και στο Λίβανο, και κυρίως στην μαύρη αγορά, έφθασε στα τέλη του Μαρτίου στο ιστορικό χαμηλό 127:1 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Μαγιαλέχ απέδωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή στην κρατική τηλεόραση την πτώση της λίρας σε κερδοσκόπους, που συνέκρινε με τους αντάρτες που διεξάγουν πόλεμο εναντίον της χώρας του.

«Μόλις ο κόσμος φοβηθεί σπεύδει να αλλάξει τις λίρες με ξένο συνάλλαγμα. Δεν υπάρχει κανένας οικονομικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό, είναι απλώς ψυχολογικό. Υπάρχουν πολλά μέτρα που θα λάβουμε για να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της λίρας», είπε ο επικεφαλής της συριακής κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα