Συρία: Δεκάδες νεκροί στην Σαλκίν

Τουλάχιστον 21 πολίτες, περιλαμβανομένων οκτώ παιδιών, έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού που έπληξαν κατοικίες στην Σαλκίν, στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνολικά 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους 29 πολίτες, σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα σε μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς καθώς και βομβαρδισμούς του πυροβολικού που έκαναν τα
στρατεύματα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Επίσης σήμερα, ο στρατός βομβάρδισε περιοχές στις επαρχίες Ντεράα και Χομς, ενώ σφοδρές μάχες μαίνονταν στο Χαλέπι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, που βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στο πεδίο.

Στην Ντεράα τουλάχιστον 5 άνθρωποι, ανάμεσά τους μια γυναίκα και ο πατέρας της καθώς κι ένας αντάρτης, σκοτώθηκαν από το σφυροκόπημα που υπέστη η Τάφας και ένας αντάρτης και δύο αξιωματικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που είχε στόχο το όχημά τους στη Νάιμε. Παράλληλα, το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για μεγάλες ελλείψεις ιατροφαρμακευτικών προμηθειών σε όλη τη χώρα.

Στο Χαλέπι, βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες μαίνονταν για πολλές ώρες σήμερα στην ιστορική αγορά της πόλης, της δεύτερης μεγαλύτερης στη Συρία, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μάχες με αυτόματα όπλα διεξάγονταν ανάμεσα σε αντάρτες οχυρωμένους σε ένα τμήμα της αγοράς απέναντι στο αρχαίο φρούριο της πόλης και στρατιώτες έξω από αυτήν. Η αγορά, χαρακτηρισμένη τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco, έχει ήδη ερημώσει και καταστήματα σε αυτήν είχαν καταστραφεί από τις φλόγες το Σάββατο.

Φωτιές μαίνονται και σε άλλες περιοχές της Παλιάς Πόλης, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και πηγές των ανταρτών.

Συνολικά οι φωτιές προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν ολοσχερώς πάνω από 1.500 καταστήματα, μερικές έχουν κατασβεστεί και άλλες συνεχίζουν να καίνε στις αγορές Ζαχράουι, Άκαμπα και Μπαμπ αλ Νασρ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, η ένταση των μαχών μειώθηκε ελαφρά μετά το μεσημέρι.

Παράλληλα, οι Σύροι πρόσφυγες στο έδαφος της Τουρκίας εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που συνεχίζει να μαίνεται στη χώρα τους έχουν σχεδόν φτάσει τις 100.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Afad, η οργάνωση αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην Άγκυρα.
 
Keywords
Τυχαία Θέματα