Συνδιάσκεψη για τη Συρία

Οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι συμφώνησαν, στη συνάντησή τους, στη Μόσχα, να καταβάλουν προσπάθειες για μία διεθνή συνδιάσκεψη για τον τερματισμό της σύρραξης στη Συρία.

Ο Κέρι δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ πως στόχος είναι να προσέλθουν στην ίδια τράπεζα των διαπραγματεύσεων οι αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη συνδιάσκεψη που θα οργανωθεί

πιθανότατα στα τέλη του μηνός.

Μία πολιτική λύση που θα προκύψει μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου θα βοηθήσει να αποτραπεί ο κίνδυνος διάσπασης της χώρας και θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους αντάρτες, δήλωσε ο Κέρι.

Σε μία τέτοια ανάλογη προσπάθεια για την εξεύρεση πολιτικής λύσης τον περασμένο χρόνο είχε σκοντάψει στο εάν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία, όμως ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την τύχη «ορισμένων ανθρώπων».

Οι δύο υπουργοί παράλληλα εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μπορούν να αμβλυνθούν: «ήλθα εδώ προσηλωμένος στην ιδέα πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργασθούν ενάντια στις κοινές προκλήσεις», υπογράμμισε ο Κέρι κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του επεσήμανε πως οι συνομιλίες που είχε νωρίτερα ο Κέρι με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο έγιναν μέσα σε καλό κλίμα: «είμαστε ικανοποιημένοι με τον τόνο και την ατμόσφαιρα της συζήτησης», επεσήμανε ο Λαβρόφ στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στον στόχο της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ τους: «μοιραζόμαστε πλήρως αυτή τη στάση».

Καταδίκη από τη Χαμάς

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του ισλαμιστικού κινήματος Χάμας στη Γάζα καταδίκασε σήμερα την «σιωνιστική επίθεση» κατά της Συρίας και κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναλάβει δράση ώστε να αποτραπεί μία επανάληψή της.

«Η κυβέρνηση καταγγέλλει την επίθεση των (ισραηλινών) δυνάμεων κατοχής κατά της Συρίας. Πρόκειται για μία σοβαρή ανάμειξη που απαιτεί το (αραβικό κι ισλαμικό) έθνος να υψώσουν το ανάστημά τους και να αναλάβουν την κατάλληλη δράση για να την αντιμετωπίσουν», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια στην ανακοίνωσή της.

«Απορρίπτουμε πλήρως κάθε σιωνιστική επίθεση κατά της Συρίας, ή οποιασδήποτε άλλης αραβικής κι ισλαμιστικής χώρας, όποιες κι εάν είναι οι προφάσεις του (ισραηλινού) κατακτητή για να δικαιολογήσει τα εγκλήματά του», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Χάμας καλεί τον Αραβικό Σύνδεσμο «να δράσει με σθένος και με ενότητα προκειμένου να εμποδίσει τον κατακτητή να προβεί στην παραμικρότερη επίθεση».

Επιπλέον, η αστυνομία της Χάμας επενέβη για να απομακρύνει σήμερα το απόγευμα διαδηλωτές που συμμετείχαν σε κινητοποίηση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) στο Χαν Γιούνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μετώπου Νασράλα Τζαρχούν.

Εκτός διαδικτύου

Η Διαδικτυακή κίνηση από και προς τη Συρία «εξαφανίστηκε» την Τρίτη, αναφέρει ιστοσελίδα που παρακολουθεί την διακίνηση πληροφοριών στο Ίντερνετ. Η διακίνηση δεδομένων μεταξύ της Συρίας και των «σέρβερ» της Google διεκόπη στις 21:00 GMT, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Umbrella Security Labs.

«Φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό η Συρία έχει εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Η διακοπή αυτή «αποσυνδέει αποτελεσματικά τη Συρία από τη Διαδικτυακή της επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο».

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων στον εμφύλιο πόλεμο που εδώ και περίπου τρία χρόνια μαστίζει τη χώρα και λίγες μόνο ημέρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Συρία.

Ικανοποίηση Μπραχίμι

Ο διεθνής μεσολαβητής Λάχνταρ Μπραχίμι θεωρεί "πολύ σημαντικό βήμα" το γεγονός ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να παρακινήσουν το συριακό καθεστώς και την συριακή αντιπολίτευση να αναζητήσουν πολιτική λύση στη σύρραξη.

"Πρόκειται για την πρώτη αισιόδοξη είδηση εδώ και πολύ καιρό. Οι δηλώσεις που έγιναν στη Μόσχα αποτελούν ένα πρώτο, πολύ σημαντικό, βήμα προς τα εμπρός. Ωστόσο δεν είναι παρά ένα πρώτο βήμα", δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

Την περασμένη εβδομάδα ένας από τους συνεργάτες του Λαχντάρ Μπραχίμι είχε δηλώσει ότι μπροστά στο αδιέξοδο της συριακής κρίσης ο διεθνής μεσολαβητής σκεφτόταν να παραιτηθεί.

"Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύει κανείς" ότι η συμφωνία θα έχει την υποστήριξη και των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του. "Είναι πολύ σημαντικό η περιοχή στο σύνολό της να κινητοποιηθεί για την υποστήριξη της διαδικασίας αυτής", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν χθες στη Μόσχα να καλέσουν το συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση να αναζητήσουν "πολιτική λύση" στη σύρραξη και να οργανώσουν το συντομότερο δυνατόν διεθνή διάσκεψη για τη Συρία για την προώθηση της διαδικασίας.

Η ανακοίνωση έγινε στη ρωσική πρωτεύουσα έπειτα από τις πολύωρες συνομιλίες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και στη συνέχεια με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα