Σοκ στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις αλλαγές στις συμβάσεις

Της Μαρίνας Μάνη Σε κατάσταση - σοκ έχουν περιέλθει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τις νέες παρεμβάσεις των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Κουτρουμάνη στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής που συζητά το πολυνομοσχέδιο.

Ενώ οι περισσότεροι έχουν αντιδράσει σφόδρα στη προτεινόμενη διετή αναστολή

των κλαδικών συμβάσεων (με τις Λούκα Κατσέλη και Σοφία Γιαννακά να δηλώνουν ευθέως ότι θα καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 37) ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές... προς το χειρότερο.

Σύμφωνα μ΄αυτές, η αναστολή δεν θα περιοροσθεί στα δύο χρόνια αλλά σε όλη τη διάρκεια ισχύος του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014 –ή, αλλιώς, μέχρι να βγει η χώρα από την κρίση. Πρόσθεσε ξερά δε, ότι το εν λόγω άρθρο “είναι επιταγή της τρόικας” και ότι από την ψήφισή του θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας άφησε αιχμές εναντίον των “κοινωνικών εταίρων” λέγοντας ότι αυτοί είναι που πιέζουν για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. “Κάποιοι θέλουν να καταργηθούν τα πάντα για να τα ρυθμίζει η αγορά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να διασφαλίζεται η λειτουργία των θεσμών”, είπε ο κ. Κουτρουμάνης. Και διαβεβαίωσε εκ νέου πως δεν θα καταργηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διότι θα πρέπει να αποτελεί το “κατώφλι” πάνω στο οποίο θα “πατήσουν” οι αποδοχές.

“Τι θέλει να μας πει; Καταψηφίστε;” Οι βουλευτές υποδέχθηκαν μουδιασμένοι τη νέα αλλαγή Βενιζέλου και το ερώτημα που έτρεξε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ήταν εάν ο “τσάρος” τους εξωθεί... να καταψηφίσουν το εν λόγω άρθρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση. Ο ίδιος είχε προκαλέσει ανοικτά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προχθες “να ρίξουν την κυβέρνηση” εάν διαφωνούν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου διότι αλλιώς “εκτίθενται” με ανταρσίες που δεν εκφράζονται σε αρνητική ψήφο.

Ολα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα