Βάζει και στοίχημα ο Γιούνκερ ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε…

Ναι μεν, αλλά… Τη γνωστή «καραμέλα» περί στήριξης των Ευρωπαίων στην Ελλάδα, την οποία δεν θα αφήσουν ούτε να χρεοκοπήσει ούτε να βγει από την ευρωζώνη, επανέλαβαν κατά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup, Χέρμαν βαν

Ρομπάι και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αντίστοιχα. Ο κ. Γιούνκερ, μάλιστα, φέρεται να δήλωσε πως «όσοι στοιχηματίζουν σε χρεοκοπία της Ελλάδας, θα διαψευσθούν». Για την «ταμπακιέρα» -ποσοστό απομείωσης του χρέους, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- ωστόσο, ούτε κουβέντα…

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συναντήσεις που είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup, κ.κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Από τις επίσημες δηλώσεις δεν προέκυψαν ωστόσο νέα στοιχεία, αφού, όπως είναι γνωστό, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντείνονται, με στόχο την εξεύρεση μιας χρυσής τομής σε σχέση τόσο με την απομείωση του ελληνικού χρέους όσο και με το μέγεθος της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε  λίγο μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, αποφεύγοντας όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ως προς τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, όπως και για την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων που θα γίνει με βάση την έκθεση της Τρόικας η οποία, όπως είπε, θα έχει συνταχθεί ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης δήλωσε ακόμη ότι δεν συζητείται οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή χρεοκοπίας της χώρας.

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται και δήλωσε αισιόδοξος για μια συνολική απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι το συνολικό πακέτο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως η στενότερη οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

«Κρίσιμο στοιχείο θα είναι να λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα, βασιζόμενοι στις πρόσφατες αποφάσεις της 21ης Ιουλίου» τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη και ηρεμία στις αγορές, να φτάσουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι επαφές του πρωθυπουργού με τους κοινοτικούς ιθύνοντες θα είναι συνεχείς μέχρι τη σύνοδο κορυφής της μεθεπόμενης Κυριακής.

Δηλώσεις προς του δημοσιογράφους για τη συνάντηση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι η βάση της όλης συζήτησης για την Ελλάδα είναι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

«Συζητάμε προτάσεις που θα βελτιώνουν αυτήν τη συμφωνία και καταθέτουμε συνεχώς θέματα πο

Keywords
Τυχαία Θέματα