Ελιγμοί ΥΠΟΙΚ

Την πιθανότητα κατάρτισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού τον Απρίλιο, που θα μπορούσε να σημάνει μετάθεση αποφάσεων για τυχόν πρόσθετα μέτρα, περιλαμβάνει το σχέδιο το οποίο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο λίγο πριν από την επιστροφή της τρόικας, και με δεδομένες τις πιέσεις για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Προς το παρόν, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει μέτρα εξοικονόμησης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα προκύψουν από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου

σε όλο το δημόσιο τομέα, τη μείωση δαπανών σε ΔΕΚΟ και την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου καθώς και από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με στόχο να πείσει τους δανειστές και να κλείσει τη διαπραγμάτευση.

Το ασφαλιστικό ανοίγει επισήμως από σήμερα, με την κατάθεση στη Βουλή του νέου νομοσχεδίου, που προβλέπει εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό ίσο με τις ελληνικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται περικοπές στο εφάπαξ, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα αφορούν και όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί τους τελευταίους 12 μήνες.

«Το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτο των εργοδοτών, που με το πρόσχημα της κρίσης δεν καταβάλουν εισφορές, ούτε τα ταμεία να χορηγούν συντάξεις με το ζύγι και το μάτι, χωρίς να ελέγχουν τις εισφορές τους», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απευθυνόμενος στους διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που ολοκληρώθηκε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «μάχη εθνικής σημασίας» την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, και τόνισε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ολοκληρώνει έναν κύκλο νοικοκυρέματος του ασφαλιστικού.

Ο οριζόντιος χαρακτήρας των πολιτικών που ασκούνται οφείλεται στην αδυναμία της πολιτικής διοίκησης να ασκήσει ουσιαστική πολιτική, δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη, με αφορμή και την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα