Πιέσεις στον ΟΗΕ για τη Συρία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιέζει τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν «άμεση, καλύτερη δράση» στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας αυτής να επιτρέψει την επιθεώρηση του χώρου όπου καταγγέλθηκε η χρήση χημικών όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με ολόκληρη την διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ομπάμα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Δεν αναμένουμε τη συνεργασία (της Δαμασκού) με δεδομένο το ιστορικό» της,

πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ομπάμα πάντως απέρριψε την ιδέα ότι οι ΗΠΑ «μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν» την περίπλοκη κατάσταση στη Συρία, αποκαλώντας την ιδέα αυτή «μεγαλοποιημένη».

Επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αναμεμιγμένες σε έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι υπάρχουν κόστη σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε ανάμιξη του Αμερικανικού στρατού.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία ένα «σημαντικό γεγονός» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο χημικά όπλα να χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα.

Ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» για την οποία είχε κάνει λόγο στο παρελθόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία πρέπει να εξεταστούν από την κυβέρνησή του.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως, σύμφωνα με το Λονδίνο, οι προχθεσινοί βομβαρδισμοί από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Δαμασκό αποτελούσαν «μία επίθεση με χημικά όπλα από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέπεμψε σήμερα από τις Βρυξέλλες έκκληση στην διεθνή κοινότητα «να δράσει υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης» και να «επιδείξει ένα ενιαίο πρόσωπο» απέναντι στη συριακή κρίση, έπειτα από την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει τώρα να δράσει υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης και ευθύνης», προκειμένου να προωθήσει «μία πολιτική λύση», ενώ θα πρέπει επίσης «να τηρήσει χωρίς χρονοτριβή μια ενιαία στάση και να εξασφαλίσει πως θα διεξαχθεί μία πλήρης και αξιόπιστη έρευνα» για την προχθεσινή επίθεση κατά ζώνης που ελέγχουν οι αντάρτες, δήλωσε η Άστον μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να δεσμευθούμε στην διπλωματική διαδικασία της συνδιάσκεψης της "Γενεύης 2" που δρομολόγησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο ομόλογός του υπουργός Λαβρόφ. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Το οφείλουμε αυτό στον λαό της Συρίας που υποφέρει», πρόσθεσε η Άστον.

Οι Κέρι και Λαβρόφ είχαν σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη και κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους ειδικούς του ΟΗΕ και τους αντάρτες, προκειμένου να «εγγυηθεί» την πρόσβαση των ειδημόνων στον τόπο της επίθεσης, κοντά στη Δαμασκό.

Μολαταύτα, η Ρωσία έκρινε σήμερα «απαράδεκτες» τις εκκλήσεις της Ευρώπης για να ασκηθούν πιέσεις στον ΟΗΕ υπέρ της χρήσης βίας κατά της κυβέρνησης του Άσαντ, ενώ υποστήριξε πως η συριακή αντιπολίτευση παρακωλύει τις προσπάθειες για μία αντικειμενική έρευνα των καταγγελιών περί χρήσης χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις κατά την επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα