Σε ρυθμό ανάπτυξης η Γερμανία

Η Γερμανία κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς η οικονομία της ανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με οριστικά δεδομένα τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Τα νέα αυτά οικονομικά δεδομένα θεωρείται ότι ενισχύουν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία προηγείται ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου στις οποίες διεκδικεί τρίτη θητεία.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της μεγαλύτερης

ευρωπαϊκής οικονομίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% το τρίμηνο το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουνίου, καθώς η αύξηση της κατανάλωσης (+0,5%) και των επενδύσεων (+0,9%), καθώς και των δημοσίων δαπανών (+0,6%) έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας Destatis. Επίσης συνέβαλε σημαντικά η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων (+2,6%) που είχε επιβραδυνθεί κυρίως λόγω του παρατεταμένου γερμανικού χειμώνα. Οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Το γερμανικό ΑΕΠ είχε παραμείνει σχεδόν απόλυτα στάσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2013, αφού είχε συρρικνωθεί κατά -0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

«Η γερμανική οικονομία αποκτά ορμή, έπειτα από μια αδύναμη έναρξη του έτους», ανέφερε ανακοίνωση της Destatis.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας καθώς και η χαμηλή ανεργία συνέβαλαν να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και η χώρα να καταγράψει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 0,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ομοσπονδιακό κράτος μείωσε το έλλειμμά του στα 2,2 δισεκ. ευρώ, από 6 δισεκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Τα δεδομένα στη Γερμανία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε μεγάλο μέρος της 17μελούς ευρωζώνης, η οποία πασχίζει να μειώσει υψηλά ελλείμματα εν μέσω άτονης ανάπτυξης-ή συρρίκνωσης-και υψηλής ανεργίας. Τα μέλη της ευρωζώνης υποχρεούνται θεωρητικά να μην αφήνουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα να υπερβαίνει το 3%.

Ένα στοιχείο το οποίο αντανακλά την αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας και την ύφεση στην ευρωζώνη είναι ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας με άλλες χώρες συνέβαλε μόλις κατά 0,2% στην ανάπτυξή της.

Μολαταύτα οι αριθμοί σχετικά με τη γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο ίσως ωθήσουν πολλούς οικονομολόγους να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2013.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα