Ο Β. Κορκίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κορκίδης, μίλησε στις 20/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την υποψηφιότητά του:

«Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα και αντικειμενικά πάρα πολύ δύσκολη, διότι για πρώτη φορά έχουμε ένα ευρωψηφοδέλτιο επικρατείας με σταυρό προτίμησης. Και αυτό είναι κάτι του οποίου περιμένουμε να δούμε και το αποτέλεσμα. Είναι δηλαδή όχι βαθιά τα νερά, αλλά αχαρτογράφητα. Το θετικό είναι ότι σε κάθε πόλη που μπόρεσα και πήγα, άκουσα θετικά σχόλια από συναδέλφους και αυτό πραγματικά
μου δίνει πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση, περισσότερο από κάθε εκλογή και κάθε ψήφο».

Δημοσιογράφος: Είναι πολύ δαπανηρός αυτού του τύπου ο προεκλογικός αγώνας;

Β. Κορκίδης: «Αν θέλεις να σταθείς αξιοπρεπώς και να υποστηρίξεις μια απόφασή σου και να καλύψεις όλη την επικράτεια, είναι δαπανηρό και ψυχοφθόρο. Εκτός του ότι κοστίζει, είναι και κάτι που σου δημιουργεί και άγχος. Σε μικρό χρονικό διάστημα πρέπει να καλύψεις όσες περισσότερες περιοχές τη χώρας γίνεται. Το θετικό με εμάς είναι ότι εγώ δεν βγάζω πολιτικούς λόγους. Μιλάω με συναδέλφους μου σε εμπορικούς συλλόγους και επιμελητήρια, ασχολούμαστε με προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Αυτές τις λύσεις και αυτές τις προτάσεις προσπαθούμε να τις μεταφέρουμε στα κέντρα αποφάσεων, που είναι πλέον οι Βρυξέλλες, είναι η Ευρώπη, για να μπορέσουμε ν' αντιμετωπιστούμε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται και οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα αυτονόητα στην Ευρώπη πρέπει να τα διεκδικήσεις στην Ελλάδα».

* Για μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

«Θα ξεκινήσω με το θέμα της ρευστότητας. Ακούμε ότι δισεκατομμύρια έρχονται στην Ελλάδα για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τίποτα από αυτά δεν περνάει στην πραγματική οικονομία. Αυτό τι σημαίνει. Ότι όλα έχουν σχεδιαστεί για άλλες οικονομίες, για άλλες χώρες και δεν μπορούν, όχι μόνο να προσαρμοστούν, ν' αναπροσαρμοστούν, αλλά ούτε καν να χρησιμοποιηθούν στην ελληνική αγορά. Είπαμε λοιπόν ότι είναι μια ευκαιρία να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό αυτών των αναπτυξιακών προγραμμάτων και πακέτων οικονομικής στήριξης -των ευρωπαϊκών κονδυλίων-, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους και η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση να έχει τη στήριξη που της αρμόζει και αυτή που δικαιούται. Φτάσαμε στο σημείο, το 2014, να λέμε "να ξεκινήσει η νέα επιχειρηματικότητα, start-ups, νέες επιχειρήσεις" και πολύ σωστά κάνουμε. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, παραδεχόμαστε ότι κάναμε λάθος που δεν στηρίξαμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, που έβαλαν λουκέτο».

* Για ανεργία:

«Βεβαίως επακόλουθο των λουκέτων είναι η ανεργία. Η Ευρώπη λέει "κάθε μικρομεσαία επιχείρηση να προσλάβει έναν άνεργο, για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας". Υπάρχουν 23 εκατομμύρια μικρομεσαίοι στην Ευρώπη και 26 εκατομμύρια άνεργοι. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Στη χώρα μας οι 678.000 ηρωικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβίωσαν, πρέπει να προσλάβουν 2 ανέργους, για να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την επιδότηση απασχόλησης και όχι με επιδόματα ανεργίας και συμπληρώνοντας γενιές ανέργων και ανενεργών πολιτών. Νομίζω ότι έχουμε καθυστερήσει τέσσερα χρόνια».

* Για φορολογία:

«Να φορολογείσαι με βάση το εισόδημα που δηλώνεις, το καταλαβαίνω. Αλλά το να φορολογείσαι με βάση την πηγή προέλευσης του εισοδήματός σου, νομίζω ότι δεν συμβαίνει κάπου αλλού στην Ευρώπη. Επίσης, ο συμψηφισμός των οφειλών, από και προς το δημόσιο, θα δώσει μια έμμεση ρευστότητα για την προστασία της εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης... Η Ευρώπη το 2012, όταν είδε ότι έκλειναν 600 επιχειρήσεις την ημέρα, 200.000 επιχειρήσεις το χρόνο, αμέσως εφάρμοσε μέτρα ανακούφισης και είπε "προσπαθώ να σώσω τις επιχειρήσεις σε πρώτη φάσ , όχι με τη δεύτερη ευκαιρία, με αναστολή πληρωμών από 3 έως 12 μήνες, ανάλογα με το πρόβλημα". Εμείς αυτά τα συζητάμε από το 2010. Φτάσαμε στο 2014 και συζητάμε ακόμα τα ίδια πράγματα».

* Για τους λόγους της υποψηφιότητάς του:

Δημοσιογράφος: Είστε υποψήφιος μ' ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο στηρίζει η κυβέρνηση. Τι έχει συμβεί σε αυτά τα δύο χρόνια; Γιατί πειστήκατε ότι ό,τι δεν κατάφερε δύο χρόνια η κυβέρνηση, μπορείτε τώρα να το καταφέρετε στο ευρωκοινοβούλιο;

Β. Κορκίδης: «Είμαι υποψήφιος με αυτό το ψηφοδέλτιο για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ποτέ δεν έκρυψα τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχομαι. Αλλά αυτό δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο για να διατυπώσω τις διαφορές μου από τις θέσεις της κυβέρνησης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ανησυχώ σαν άνθρωπος της αγοράς ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν την κυβέρνηση, είναι τρεις άνθρωποι και έχουν τέσσερις απόψεις. Αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο από αυτούς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια τους. Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και το λέω ξεκάθαρα. Όσο και αν σέβομαι κάποιους και να τους εκτιμώ και έχουν καλές προθέσεις, δυστυχώς δεν δείχνουν αυτή τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η αγορά. Επίσης, λέω ξεκάθαρα ότι η αγορά ποτέ δεν ήθελε πρόωρες εκλογές. Το έχουμε διατυπώσει επανειλημμένως. Το άκουσα ξεκάθαρα ότι οι ευρωεκλογές είναι το σκαλοπάτι για εθνικές εκλογές. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν είναι διλήμματα για έναν άνθρωπο της αγοράς... Όταν το χρησιμοποιεί ο ένας, το χρησιμοποιούν και οι υπόλοιποι. Και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη λέξη σταθερότητα. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη ''λιτότητα'' πλέον στο πρόγραμμά της, το οποίο δείχνει ότι κατάλαβε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν από την Ευρώπη και πλέον σκέφτεται την ανάκαμψη... Βεβαίως υπάρχει διάσταση απόψεων. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι η Ευρώπη της Γερμανίας ή πρέπει να περάσει το γερμανικό μοντέλο. Εγώ δεν είμαι αυτής της άποψης. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πιο αποτελεσματική η παρουσία του Λαϊκού Κόμματος στην Ευρώπη, με λιγότερη επιρροή από τη Γερμανία και μην ξεχνάμε ότι εκεί έχουν ενταχθεί και οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, κάτι το οποίο σήμερα στερούμεθα. Νομίζω ότι η παρουσία των Ελλήνων ευρωβουλευτών θα είναι πάρα πολύ σημαντική σε αυτό το ευρωκοινοβούλιο».

"Εγώ θέλω να εκπροσωπηθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη και να μπορέσει να πάρει αυτά τα οποία δικαιούται και τα οποία στερήθηκε μέχρι τώρα.":

«Πριν από καιρό διατύπωσα 21 προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και 21 προτάσεις και τα απηύθυνα σε όλους τους υποψήφιους Έλληνες ευρωβουλευτές. Και το 21 δεν είναι ένας τυχαίος αριθμός. Είναι 21 οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν. Ζήτησα από τους συνυποψηφίους μου, σε όλα τα κόμματα, να τα υιοθετήσουν. Είναι ελληνικά αιτήματα προς την Ευρώπη. Τους εξήγησα πως έχουν προκύψει από την καθημερινή μας πραγματικότητα και όχι απ' την πραγματικότητα των πολιτικών γραφείων. Είναι θέσεις της κοινωνίας της αγοράς και τους ζήτησα, όποιοι εκλεγούν να προσπαθήσουν να δώσουν μια μάχη και ο καθένας να καταφέρει να επιλύσει ένα απ' αυτά στη διάρκεια της θητείας του. Τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα. Εγώ θέλω να εκπροσωπηθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη, να μπορέσει να πάρει αυτά τα οποία δικαιούται και τα οποία στερήθηκε μέχρι τώρα. Αυτή την υπεραξία που δίνουν οι Ευρωπαίοι στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, νομίζω ότι έπρεπε να την είχαμε εφαρμόσει εδώ και τέσσερα χρόνια στη χώρα μας. Βλέπω ότι όσοι επενδύουν στην πολιτική ανατροπή, που σημαίνει και οικονομική αναταραχή, θα διαψευσθούν».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει δυσαρέσκεια και οργή στον κόσμο...

Β. Κορκίδης: «Τη διαπίστωσα και ο ίδιος. Σε όσες περιοχές πέρασα, πραγματικά υπάρχει απογοήτευση, θυμός, καθώς και πρόθεση των πολιτών να τιμωρήσουν κόμματα και πολιτικούς. Τα αποτελέσματα στέλνουν μηνύματα και κρύβουν παγίδες και τα πιο ηχηρά μηνύματα είναι σαφέστατα προς την κυβέρνηση. Όλοι οι άλλοι μιλούν εκ του ασφαλούς και υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Είδα ότι η απογοήτευση και ο θυμός, στη μεγαλύτερη πλειονότητα των πολιτών, δεν προσχώρησαν στην ψήφο. Δεν ήταν σε όλη την Ελλάδα μία ψήφος οργής. Το είδαμε περισσότερο στην Αττική και στην Αθήνα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όμως είδαμε ότι στην περιφέρεια επικράτησε η σύνεση, η λογική και η ελπίδα ότι έχουμε ένα αύριο, το οποίο πρέπει να κοιτάξουμε και να μη γυρίσουμε στο παρελθόν και να βλέπουμε τι έγινε τότε, για να τιμωρήσουμε. Δυστυχώς το παρελθόν δεν αλλάζει. Ό,τι έγινε έγινε και πρέπει να κοιτάξουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Η Ελλάδα δεν αντέχει εκλογικές περιπέτειες».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
αθηνα, βρυξέλλες, ελλαδα, σημαίνει, νέα, επιδοματα, συγκεκριμένο, εκλογες, διλήμματα, επιρροή, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, 600 δις, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, κομματα, αποτελεσματα, τι σημαινει, χωρες, το θεμα, γερμανια, θεμα, καθημερινη, οικονομια, προγραμμα, τυχη, ups, αγορα, αγχος, ανεργια, ανθρωπος, αττικη, βρυξέλλες, γινει, γινεται, διαστημα, δημοσιο, δυστυχως, διλήμματα, δειχνει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, επιρροή, επρεπε, ερχονται, ευρωπη, ιδια, ιδιο, θετικο, θυμος, κυβερνηση, λαθη, λαθος, μηνυματα, μηνες, μικρο, μπορειτε, ομαδα, πηγη, προβληματα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σωσω, σχολια, φορολογια, φορα, ειπαμε, ελληνικα, ηγετες, χωρα, οργη, σημαίνει, θελω να, θεσεις, θετικα, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα