Ο Γ. Σακελλαρίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στις 20/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για exit polls και δημοσκοπήσεις:

«Εμείς από την πρώτη στιγμή, εδώ και περίπου τρεισήμισι μήνες, όταν πρωτοανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου, λέγαμε ότι είμαστε σίγουροι ότι θα περάσουμε στον δεύτερο γύρο και μάλιστα θα έχουμε
και δυναμική πρωτιάς από τον πρώτο γύρο. Αυτό το λέγαμε, όταν οι δημοσκοπήσεις μας έδειχναν πέμπτους με μονοψήφιο ποσοστό... Και η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μας έδειχνε τρίτους, με δύο μονάδες κάτω από τον δεύτερο -αν δεν κάνω λάθος- τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Νομίζω ότι κρατήσαμε την αισιοδοξία μας, διότι στην ουσία για εμάς η καλύτερη δημοσκόπηση ήταν αυτό που προσλαμβάναμε από τον κόσμο καθημερινά... Σίγουρα είμαι πολύ ικανοποιημένος από το ποσοστό που συγκεντρώσαμε. Θα είμαι ακόμα πιο ικανοποιημένος και με το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, όπου είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος, οι δημότες της Αθήνας, θα μας στηρίξουν με την ψήφο τους και θα είμαστε η νέα δημοτική αρχή από τον Σεπτέμβριο».

* Για ποσοστά Χρυσής Αυγής:

«Επέλεξα, από τη δήλωση που κάναμε από το πρώτο βράδυ στα Προπύλαια, ν' αναφερθώ σ' αυτό το ποσοστό και να κρούσω και εγώ από την πλευρά μου τον κώδωνα του κινδύνου και την ανάγκη που πρέπει να υπάρξει για επαγρύπνηση των δημοκρατικών δυνάμεων από το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής στον δήμο της Αθήνας. Θα περίμενα και από τον κ. Καμίνη, το πρώτο βράδυ, στη δήλωσή του, ν' αναφερθεί σ' αυτό το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Δεν άκουσα κάτι τέτοιο. Αλλά θα το περίμενα και από τον κ. Καμίνη, διότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να υπάρξει ένα κλίμα ενότητας απέναντι στη νεοφασιστική απειλή. Κατά την άποψή μου, είναι ένα ποσοστό, το οποίο είναι πραγματικά επικίνδυνο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως κατανοώ και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση και οργή στην κοινωνία -δικαιολογημένη πολλές φορές- για όλα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή του καθενός, αλλά και λόγω της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Σε καμία περίπτωση δεν αντιλαμβάνομαι και δεν δικαιολογώ το να υπάρχει κόσμος, ο οποίος πιστεύει ότι με την ψήφο του στη Χρυσή Αυγή -μια εγκληματική συμμορία, η οποία σπέρνει το φόβο και το μίσος στις γειτονιές της Αθήνας- μπορεί ν' αλλάξει η ζωή του και ότι μπορεί να τιμωρήσει το πολιτικό σύστημα μέσα από αυτό τον τρόπο... Δεν υπάρχει δικαιολογία πλέον, καθώς είναι γνωστή η δράση της Χρυσής Αυγής. Παρόλα αυτά ελπίζω ο κόσμος ν' αντιληφθεί τα αδιέξοδα της ψήφου αυτής, τους κινδύνους που εγκυμονεί η στήριξη στη Χρυσή Αυγή, να διορθώσει αυτή την πολιτική του στάση και ν' αντιληφθεί, πραγματικά όμως, τους λόγους. Είναι επικίνδυνο οι νεοναζί, άνθρωποι με τατουάζ τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο, να λαμβάνουν την στήριξη Αθηναίων πολιτών, σε μια πόλη που έχει θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς από τους ναζί».

* Για τις προτεραιότητές του:

«Δεν αλλάζω κάποια πολιτική κατεύθυνση σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ήδη από τον πρώτο γύρο, μιλούσαμε για τα προβλήματα αυτής της πόλης. Μιλούσαμε για την εγκατάλειψη των γειτονιών της Αθήνας, τα προβλήματα με την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, τα πεζοδρόμια, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, την κακή κατάσταση των κοινωνικών δομών του δήμου, τους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά ιατρεία. Είναι προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία γνωρίζει ο κόσμος, τα γνωρίζουν οι δημότες και γι' αυτό σε μεγάλο βαθμό υπήρχε η απόρριψη, μέσα από την ψήφο του αθηναϊκού λαού, της δημοτικής αρχής του κου Καμίνη. Αυτό θέλω να πω και στους ψηφοφόρους για τον δεύτερο γύρο. Αυτά τα αυταπόδεικτα -σε μεγάλο βαθμό- ζητήματα εγκατάλειψης και τα προβλήματα για όσους ζουν στην πόλη μας, αφορούν το ίδιο όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως της κομματικής ένταξης και της ιδεολογικής τους προέλευσης... Εμείς θα συνεχίσουμε από τη μία πλευρά ν' αναδεικνύουμε την αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής του κου Καμίνη. Ήταν ένας αόρατος (σ. σ. δήμαρχος) και δεν θέλω αυτό να χρησιμοποιηθεί ως μια σκληρή πολιτική κατηγορία. Νομίζω όμως ότι είναι ένα επίθετο, το οποίο μπορεί να εκφράσει και ν' αντιπροσωπεύσει τον κ. Καμίνη, κατά την άποψή μου. Θα το κρίνουν οι ψηφοφόροι άλλωστε. Και από την άλλη πλευρά, θα εμμείνουμε και στο οραματικό και στο θετικό πρόγραμμα που έχουμε για την πόλη και πώς με συγκεκριμένες παρεμβάσεις η Αθήνα μπορεί ν' αλλάξει, ν' αποκτήσει ταυτότητα και ζωή».

* Για πρόσκληση για θεματική συζήτηση με Γ. Καμίνη:

«Θα χαρώ πολύ να γίνει αυτή η θεματική συζήτηση. Το λέω ειλικρινά και θα το εκτιμήσω από τον κ. Καμίνη, αν δεχτεί αυτή την πρόκληση. Απευθύναμε πρόσκληση -και μέσα από μια επιστολή που έστειλα στον κ. Καμίνη- που του ζητάμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε τους όρους μιας δημόσιας αντιπαράθεσης με θεματικές, με όποιον τρόπο θέλει και ο κ. Καμίνης και να γίνει στο αμφιθέατρο του «ΑΘΗΝΑ 9.84» ενδεχομένως, για να είναι ανοιχτό και σε κόσμο, σε φορείς και όχι σ' ένα στούντιο, όπου θα πρέπει να ενταχθούμε σε κάποια επικοινωνιακά πλαίσια. Να έχουμε και χρόνο και τη δυνατότητα ν' ακούσουμε ανθρώπους και να συζητηθούν τα θέματα μ' ένα ανοιχτό και δημόσιο τρόπο... Αν θέλουν και οι πολίτες να θέσουν ερωτήματα και φυσικά να έχει και τηλεοπτική κάλυψη -γιατί κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και στη δημοσιότητα αυτής της συζήτησης- νομίζω ότι θα ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να το συμφωνήσουμε και να το καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαμε με τον κ. Καμίνη να διαμορφώσουμε τους όρους, πώς μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια τέτοια συζήτηση στο αμφιθέατρο του «ΑΘΗΝΑ 9.84» που είναι και η καρδιά της πόλης...».

* Για αναζήτηση συμμαχιών:

«Επειδή ακριβώς αντιλαμβάνομαι -όπως και ο κόσμος- ότι οι κάτοικοι της Αθήνας, όσοι ζουν και εργάζονται στην πόλη, μπορούν να κρίνουν, με βάση τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, ποια είναι η κατάσταση στην Αθήνα και επειδή έχω την αίσθηση ότι γενικά υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η Αθήνα ήταν μια πόλη εγκαταλελειμμένη, εμείς θα απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής και πολιτικής προέλευσης. Γιατί αυτό που πιστεύουμε είναι ότι αυτή η εγκατάλειψη της πόλης "χτυπά" εξίσου έναν αριστερό, ένα δεξιό, έναν κεντροδεξιό ή έναν κεντροαριστερό ψηφοφόρο. Επομένως, εμείς το κάλεσμα που απευθύνουμε είναι προς όλους τους πολίτες της Αθήνας, οι οποίοι δεν θέλουν να επαναληφθεί η ίδια εγκατάλειψη και απραξία των τρεισήμισι τελευταίων ετών και θέλουν η Αθήνα να είναι μια πόλη που έχει όραμα για τα επόμενα χρόνια».

* "Δεν θα συναντηθώ με τους συνυποψηφίους του πρώτου γύρου":

«Δεν θα το επιδιώξω. Δεν θα επιθυμούσα, αυτή την περίοδο, να κάνω προσωπικές συναντήσεις, ούτε εγώ, ούτε το επιτελείο μου, είτε με κάποιους συνυποψήφιους, είτε με τα επιτελεία άλλων ανθυποψηφίων. Αυτή τη στιγμή, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και όλους τους ψηφοφόρους. Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι και του κου Σπηλιωτόπουλου και του κου Κακλαμάνη στην ουσία είχαν αντιληφθεί τα προβλήματα της δημοτικής αρχής του κου Καμίνη. Άλλωστε η κριτική που ασκούσαν οι κκ Σπηλιωτόπουλος και Κακλαμάνης ήταν σαρωτική για τη δημοτική αρχή του κου Καμίνη. Δεν νομίζω ότι μεταβιβάζονται αυτές οι ψήφοι, επειδή ο κ. Κεδίκογλου ή επειδή ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι στηρίζει τον κ. Καμίνη για λόγους κυβερνητικής σταθερότητας. Και αν το θέτει έτσι ο κ. Κεδίκογλου, ότι στηρίζει τον κ. Καμίνη για λόγους κυβερνητικής σταθερότητας, είναι σαν ν' αναγνωρίζει αυτό που λέμε εμείς -και το γνωρίζει όλος ο κόσμος-, ότι στην ουσία ο κ. Καμίνης είναι εκπρόσωπος του άλλου κυβερνητικού πόλου, αυτού του κου Βενιζέλου».

* Για το επίμαχο προεκλογικό υλικό του "Ποταμιού":

«Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλά επικοινωνιακά τρικ και κόλπα για να προσελκύσουμε ψηφοφόρους. Νομίζω ότι καλό είναι να μην αντιμετωπίζουμε τους ψηφοφόρους ούτε ως πελάτες, ούτε ως εραστές -στην προκειμένη περίπτωση- ούτε ως κάτι διαφορετικό. Καλό είναι ν' αντιμετωπίζουμε τους ψηφοφόρους ως ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πολιτική συνείδηση ή θα έπρεπε να έχουν, έχουν γνώση, ξέρουν τα προβλήματα, θέλουν να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα. Μην βάζουμε την πολιτική στην υπηρεσία της επικοινωνίας κάποιες φορές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα