Ο Τύπος στον κόσμο

Η πρόθεση των ΗΠΑ να ανοίξουν απευθείας διάλογο με το Ιράν με βασικό θέμα την κρίση στο Ιράκ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ιράκ:Απευθείας διάλογο με το Ιράν φέρεται να εξετάζει να ανοίξει η Ουάσινγκτον ενώπιον της προέλασης των τζιχανιστών στο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση που επικαλείται η WSJ. Ανάλογη ετοιμότητα είχε δείξει τις τελευταίες ημέρες και η Τεχεράνη. Το ενδεχόμενο προσέγγισης ΗΠΑ

με το σιιτικό Ιράν είναι μέτρο της ανησυχίας που επικρατεί για την ενίσχυση της σουνιτικής oργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, στο κεντρικό Ιράκ. Παράλληλα, σύμφωνα με τους NYTimes, o Μπαράκ Ομπάμα επιχειρεί να πείσει τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι να ξεκινήσει διάλογο με τους Κούρδους προκειμένου να τους πείσει πως η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι αντίπαλος τους, αλλά σύμμαχός τους.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την WSJ και τους NYTimes, oι τζιχανιστές ισχυρίζονται ότι έχουν δολοφονήσει 1,700 Ιρακινούς στρατιώτες. Η οργάνωση 'Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία” δημοσίευσε φωτογραφίες στο διαδίκτυο προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό ότι έχει πραγματοποιήσει μαζικές εκτελέσεις. Αν είναι αληθινά τα όσα ισχυρίζεται, θα μιλάμε για τη χειρότερη θηριωδία στην περιοχή εδώ και χρόνια.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Guardian “Μια σύλληψη στο Ιράκ αποκάλυψε τον τρόπο χρηματοδότησης και τη δύναμη των τζιχανιστών”. Η ιστορία της οργάνωσης, που εμφανίστηκε από το πουθενά να έχει 2 δισ δολάρια και πλέον να έχει υπό τον έλεγχο της δύο πόλεις. Δύο μέρες πριν πέσει η Μοσούλη, ο άνθρωπος που είναι γνωστός στην οργάνωση με το όνομα Αμπού Χατζάρ τελικά “έσπασε” ύστερα από 15 μέρες ανακρίσεων και έδωσε το όνομα ενός από τους επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου. “Μας είπε, δεν έχετε συνειδητοποιήσει τι έχετε κάνει. Η Μοσούλη θα γίνει κόλαση αυτή την εβδομάδα”. Ώρες αργότερα, ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου έπεφτε νεκρός στο κρησφύγετο του κοντά στη Μοσούλη. Επρόκειτο για τον Αμπντουλραχμάν αλ Μπιλάουι, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν πάνω από 160 στικάκια που περιείχαν πολύτιμες πληροφορίες, άγνωστες για την ISIS. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη διάρκεια του 2012 είχαν κατορθώσει να λάβουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Συρίας, ενώ έχουν ήδη πουλήσει αρκετά κομμάτια από τους αρχαιολογικούς χώρους. Πριν από την κατάληψη της Μοσούλης είχαν συγκεντρώσει το ποσό των 875 εκ δολαρίων, στη συνέχεια από τις ληστείες που έκαναν σε τράπεζες και σε στρατιωτικό εξοπλισμό υπολογίζεται ότι έχουν στην κατοχή τους 1,5 δισ δολάρια.

Για Μπλερ: “Στοιχειωμένος από την 'κληρονομιά' του πολέμου στο Ιράκ ο Μπλερ” αναφέρουν οι NYTimes. Μπορεί να είναι εκτός εξουσίας εδώ και 7 χρόνια, όμως ο Τόνι Μπλερ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για την άμεση στήριξη που παρείχε στον Τζορτζ Μπους στην εισβολή στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον Guardian, o Μπλερ δήλωσε: Πρέπει να παρέμβουμε στο Ιράκ. Ο Μπλέρ δήλωσε πως οι σύμμαχοι θα πρέπει να εξετάσουν στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ, λίγο μετά την απόρριψη της ιδέας πως η σημερινή κρίση στο Ιράκ συνδέεται με την εισβολή το 2003.Απέναντι στους επικριτές που τον κατηγορούν ότι νίπτει τας χείρας του, ο Μπλερ επιμένει ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» να θεωρηθεί ότι η αμερικανο-βρετανική επέμβαση ευθύνεται για το σημερινό χάος. Δηλώνει ότι η κρίση θα είχε συμβεί ανεξάρτητα από τις πράξεις του, και θα υπήρχε «μεγάλο πρόβλημα» στο Ιράκ ακόμη και χωρίς την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ. Ο Μπλερ, ο οποίος σήμερα ηγείται μίας πολυεθνικής εταιρείας πολιτικών συμβούλων, δήλωσε ότι η Δύση θα εμπλακεί στην ιρακινή κρίση είτε της αρέσει είτε όχι, καλώντας την να βάλει στο στόχαστρό της ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Ιράκ και στη Συρία με τη σύμφωνη γνώμη των αραβικών κυβερνήσεων στην περιοχή.

Στο Ισραήλ: “Ο Νετανιάχου κατηγορεί την Χαμάς για την απαγωγή των 3 εφήβων” λένε οι NYTimes. Επεκτείνει τις έρευνες το Ισράηλ για τους τρεις εφήβους, που αγνοούνται και θεωρούνται ότι έχουν απαχθεί στη Δυτική Όχθη, προκαλώντας οδομαχίες με Παλαιστίνιους και έναν 19χρονο νεκρό στη Ραμάλα. Τουλάχιστον 80 άτομα έχουν συλληφθεί ενώ το Ισραήλ βλέπει τη Χαμάς πίσω από την εξαφάνιση των τριών. Η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχία, θυμίζοντας στους Ισραηλινούς την πολυετή ομηρία του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Τα ίχνη δυο 16χρονων και ενός 19χρονου, που παρακολουθούσαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ισραηλινό εποικισμό χάθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.Οι παλαιστινιακές αρχές συνδράμουν στις έρευνες αλλά αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη για το συμβάν, όπως τόνισε ο Αμπάς Ζάκι, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Για Ουκρανία: “Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας” αναφέρουν οι FT, ως “αντίποινα” στην κατάρριψη του στρατιωτικού αεροπλάνου στο Λουγκάνσκ από φιλορώσους αυτονομιστές που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 49 στρατιωτών. Από την άλλη πλευρά, “Οργή στη Μόσχα από τις υβριστικές αναφορές του Ουκρανού ΥΠΕΞ” λέει ο Guardian. Οργή εξακολουθούν να προκαλούν στη Μόσχα τόσο η επεισοδιακή διαδήλωση Ουκρανών έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο όσο και ο υβριστικός χαρακτηρισμός του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.«Ένας διπλωμάτης πρέπει να προσέχει τα λόγια του. Με άφησε κατάπληκτο το γεγονός ότι ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια, που έχει εντολή από την ουκρανική Βουλή, ενώθηκε με τους διαδηλωτές κοντά στην πρεσβεία, έλαβε μέρος στο όργιο αυτό και είπε λόγια που υπερέβησαν τα όρια της ευπρέπειας. Δεν ξέρω πώς θα είναι σε θέση να συζητήσει και να συνεργαστεί μαζί μας» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Πάντως, την ίδια ώρα σύμφωνα με την WSJ “Η Ρωσία είναι υπό πίεση για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός”. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν τη Μόσχα να βοηθήσει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και Ουκρανικών δυνάμεων ιδιαίτερα μετά την κατάρριψη ουκρανικού στρατιωτικού αεροπλάνου, προκειμένου να αποφευχθεί νέος κύκλος αιματοχυσίας στην ανατολική Ουκρανία.
Tην ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤimes γίνεται χρήση των νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να εκκενωθούν από γυναικόπεδα πόλεις όπως το Σλαβιάνσκ.
Στο μεταξύ, απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με τιμή του φυσικού αερίου. Το Κίεβο έχει διορία έως τις 09:00 ώρα Ελλάδος να αποπληρώσει το χρέος του, ύψους 1,95 δισ. δολαρίων στη Gazprom, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σεργκέι Κουπριγιάνοφ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία θα στραφεί σε ένα σύστημα προκαταβολών εάν το Κίεβο δεν αποπληρώσει το ποσό αυτό, κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Μόσχα διαταρράσοντας τη ροής του φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, ηπα, wsj, nytimes, νέα, guardian, συλληψεις, isis, τραπεζες, διαδηλωσεις, βουλη, ρωσία, χρεος, σημαίνει, κινηση στους δρομους, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, νεκρος διαδηλωτης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ρωσία, γνωμη, ηπα, θεμα, ιραν, ιρακ, ισραηλ, ιχνη, ουκρανια, πιεση, προγραμμα, σημερινη, φωτογραφιες, ωρα, guardian, nytimes, wsj, αλεξανδρα, ανθρωπος, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δυναμη, διαδικτυο, δυτικη οχθη, δυτικη, διορια, ειπε, ερευνες, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, κυκλος, κιεβο, ληστειες, λογια, μοσχα, ονομα, ορια, οχθη, πουτιν, ρωσικη πρεσβεια, συνεχεια, συλληψη, συρια, σπιτι, τιμη, τονι, χαος, ωρες, εφαρμογη, ηγετες, ιδιαιτερα, isis, εισβολη, οργη, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα