Ο Τύπος στον Κόσμο

Η εκτέλεση με τη κατηγορία της προδοσίας του Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, θείου και μέντορα του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, ενώ αρκετές είναι οι αναφορές στο σχέδιο για διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που ανακοινώθηκε χθες από τη περιφερειακή κυβέρνηση.


Για τον Ταέκ

"Η Β. Κορέα λέει πως εκτελέστηκε ο θείος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ

Ουν" λένε οι NYTimes, "O θείος του ηγέτη της Β. Κορεάς εκτελέστηκε, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης" λέει και ο Guardian, ενώ και η Wall Street Journal έχει τίτλο: "Η Βόρεια Κορέα ανακοινώνει την εκτέλεση του θείου του Κιμ". Την εκτέλεση του Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, θείου και μέντορα του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε η Πιονγγιάνγκ. Ο άλλοτε δεύτερος ισχυρότερος άνδρας του καθεστώτος εκτελέστηκε έπειτα από μία σύντομη στρατιωτική δίκη, κατά την οποία κρίθηκε ένοχος για προδοσία. «Ο κατηγορούμενος Γιανγκ έφερε μαζί ανεπιθύμητες δυνάμεις και σχημάτισε, ως επί καιρό ηγέτης, μία σύγχρονη φατρία, διαπράττοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το ειδεχθές έγκλημα της απόπειρας ανατροπής του κράτους» αναφέρει το επίσημο πρακτορείο του καθεστώτος KCNA. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Γιανγκ καθαιρέθηκε από όλα τα αξιώματα που κατείχε, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για οικονομική κακοδιαχείρηση, καθώς και γιατί ήταν «επιρρεπής σε όργια και καταχρήσεις». Δύο συνεργάτες του είχαν εκτελεστεί δημοσίως στα μέσα Νοεμβρίου. Ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, σύζυγος της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ιλ αποτελούσε επί δεκαετίες σημαντική προσωπικότητα στους κόλπους της βορειοκορεατικής ηγεσίας. Υπήρξε ο καθοδηγητής του ανιψιού του στα πρώτα βήματά του στην προεδρία της χώρας. Μιλώντας στον Guardian, o Adam Cathcart ειδικός αναλυτής σε θέματα της Β. Κορέας αναφέρει πως "υπήρξαν σκέψεις μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ να υπάρξει μια πολυσυλλεκτική ηγεσία στη Β. Κορέα, αλλά γρήγορα σταμάτησαν καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλησε να συνεχίσει τη παράδοση της εξουσίας από έναν ηγέτη, είτε αυτός είναι 30 ετών είτε 69. Με το που ανέλαβε ο Κιμ έκανε άμεσα αρκετές αλλαγές στην ιεραρχία της Β. Κορέας αλλάζοντας διαρκώς στελέχη του στρατού, αλλά και πολιτικό προσωπικό. Αλλά η εκτέλεση του Γιανγκ είναι χωρίς προηγούμενο επειδή συνήθως μέλη της οικογένειας αντιμετωπίζονταν πάντα με μεγαλύτερη επιείκεια και πιο ήσυχα. Δεν είναι βέβαιο πια και το μέλλον της θείας του Κιμ, που κάποτε ήταν και εκείνη μέντορας του. Δύο από τους συνεργάτες του θείου έχουν ήδη εκτελεστεί και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα είναι και οι τελευταίοι.


Για την Καταλονία

Έντονες αντιδράσεις στην Ισπανία προκαλεί το ανακοινωθέν της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας ότι στις 9 Νοεμβρίου 2014 θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα που θα διατυπωθεί είτε ως Θα θέλατε η Καταλονία να γίνει κράτος; ή Θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο Κράτος; Για την El Pais ο Αρτουρ Μας "Φθάνει στα όρια της πρόκλησης με το ερώτημα περί ανεξαρτησίας", ενώ στο editorial της ισπανικής εφημερίδας η ανακοίνωση του Μας χθες - αναμενόμενη βέβαια καθώς αποτέλεσε προεκλογική του δέσμευση - είναι μια "πρόκληση". Άμεση ήταν η απάντηση της Μαδρίτης δια του πρωθυπουργού της Μαριάννο Ραχόϊ "Δεν θα γίνει". "Η εθνική κυριαρχία των Ισπανών δεν είναι διαπραγματεύσιμη" ανέφερε ο Ραχόϊ, που τόνισε ότι η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος είναι αντισυνταγματική. "Η Καταλονία ανακοινώνει μέρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η Μαδρίτη δεσμεύεται να το μπλοκάρει" αναφέρει ο Guardian. "H Kαταλονία ανακοινώνει δημοψήφισμα για διάσπαση" αναφέρουν οι NYTImes. Οι αποσχιστικές τάσεις στην Καταλονία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν ενισχυθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Καταλανούς (52,3%) τάσσονται υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.


Στη Γερμανία

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στους Σοσιαλδημοκράτες για τον μεγάλο συνασπισμό. Τώρα όπως αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ), "Tώρα ο συνασπισμός αναμένει τα αποτελέσματα". Η καταμέτρηση ξεκίνησε, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των μελών του SPD θα ανακοινωθούν το Σάββατο. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν ψηφίσει περισσότερα από 300 χιλιάδες μέλη του κόμματος σε σύνολο 475 χιλιάδων. Από το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας θα κριθεί εάν την ερχόμενη Τρίτη η Άγκελα Μέρκελ θα παρουσιαστεί στη βουλή για να διεκδικήσει την επανεκλογή της στο αξίωμα της καγκελαρίου. Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των μελών λέει «ναι» στην κυβερνητική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αναφέρει η DW.


Στο Μεξικό

Τέλος στο ενεργειακό μονοπώλιο βάζει η κυβέρνηση λένε οι ΝΥΤimes. Για πρώτη φορά από το 1938 ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να ψάχνουν, να αντλούν και γενικότερα να έχουν μερίδια από το παραγόμενο πετρέλαιο του Μεξικού Το τέλος στο 75ετες μονοπώλιο του κράτους στα αποθέματα πετρελαίου το έβαλε ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο ένα μόλις χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας.Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε έπειτα από 20 ώρες συζητήσεων και με τις πόρτες φραγμένες με καρέκλες για να μην μπορέσουν να μπουν μέσα στην αίθουσα οι διαδηλωτές, ενώ επεισοδιακή ήταν και η συζήτηση στη Βουλή με κορυφαία στιγμή το στριπτίζ ενός Βουλευτή μέσα στην αίθουσα του Κογκρέσου με στόχο να καταγγείλει τη «λεηλασία» στην οποία θεωρεί ότι οδηγούν οι προτεινόμενες αλλαγές.


Στο Kόσοβο

Το Κόσοβο κέρδισε χθες κάτι που επεδίωκε εδώ και πολύ καιρό αναφέρουν οι NYTimes... να έχει το status κράτους στο Facebook... είναι πλέον κράτος. Οι Κοσοβάροι τώρα μπορούν να δηλώνουν τη πατρίδα τους το Κόσοβο στο Facebook. Οι ηγέτες τους πάλεψαν αρκετά για να δουν την επικύρωση μιας εθνικής κυριαρχίας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα