Νέος φόρος ακινήτων

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτησή του θα γίνει με την διαδικασία του επείγοντος. Αναμένεται, δε, να ξεκινήσει σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Οικονομικών αύριο και την επόμενη Παρασκευή θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, βασικό φόρο από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για σπίτια, από 3 χιλιάδες έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα, καθώς και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια.

Παράγοντες που

επηρεάζουν το τελικό ύψος του φόρου είναι ακόμη η γεωγραφική θέση, η επιφάνεια, η χρήση, η παλαιότητα, ο όροφος και ο αριθμός προσόψεων του κτίσματος.
Κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της Δημοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης στη Δημοτική Ενότητα, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης του οικείου Δήμου και, αν δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης στο Δήμο, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Επίσης περιλαμβάνεται συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ, όταν η συνολική ακίνητη περιουσία ξεπερνά τις 300.000 ευρώ Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών ο ο νέος φόρος ακινήτων είναι χαμηλότερος από το ειδικό τέλος ακινήτων και το ΦΑΠ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εν τω μεταξύ, έως τις 30 Απριλίου κάθε έτος θα υποβάλλονται από του χρόνου οι φορολογικές δηλώσεις ενώ η καταβολή του φόρου θα γίνεται σε 3 μηνιαίες και όχι διμηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα