Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι εξελίξεις στη Β. Κορέα και η ένταση που εξακολουθεί να επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, που επίσης επικεντρώνεται στα ποσοστά - ρεκόρ της ανεργίας στην Ευρωζώνη, στην παραίτηση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών καθώς και στις εξελίξεις στην Ιταλία μετά την έναρξη των εργασιών της επιτροπής των "σοφών" με σκοπό την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία.


Για τη Β. Κορέα

Κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση

στην κορεατική χερσόνησο μετά την απόφαση της Βόρειας Κορέας να μπλοκάρει την είσοδο νοτιοκορεατών στα σύνορα προκειμένου να μεταβούν στην ουδέτερη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα. Ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal πως η Νότια Κορέα ασκεί πιέσεις στην Ουάσινγκτον να της επιτραπεί η παραγωγή δικού της πυρηνικού καυσίμου. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς υπέρ της μη διάδοσης πυρηνικών μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου για τα πυρηνικά στη Βόρεια Ασία και τη Μ. Ανατολή. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian οι ΗΠΑ αναζητούν έναν τρόπο να κατευνάσουν τις ανησυχίες που προκαλεί η πρόθεση της Β. Κορέας να θέσει εκ νέου σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένου του αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν που έκλεισε το 2007. Η κυβέρνηση Ομπάμα λέει πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να τεθούν εκ νέου σε λειτουργία οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Πιονγιάνγκ.Πάντως, σύμφωνα το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με την ενεργοποίηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων εκτιμάται ότι μέχρι το 2016, η Βόρεια Κορέα θα μπορεί να έχει στην κατοχή της 32 βαλλιστικούς πυραύλους από τους 8 που υπολογίζεται ότι διαθέτει σήμερα.


Για την Κύπρο

Με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου ασχολείται σήμερα ο διεθνής Τύπος. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου παραιτείται εν μέσω αντιδράσεων για τη διαχείριση της κρίσης, λίγες μόνο ώρες μετά την κατάληξη σε συμφωνία με την τρόικα κυρίως όσον αφορά την επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Aπό την πλευρά τους, οι Financial Times σημειώνουν πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την Ερευνητική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια της κρίσης και τα σκάνδαλα του τραπεζικού συστήματος να εξετάσει πρώτα εκείνον και την οικογένεια του.


Στη Μ. Ανατολή

Το Ισραήλ επιτίθεται με βομβαρδισμούς στη Γάζα λέει ο Guardian. Tόσο η Χαμάς όσο και ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνουν την επίθεση, την πρώτη από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στην Αίγυπτο ύστερα από οκτώ ημέρες μαχών που κόστισαν τη ζωή σε 170 Παλαιστινίους και έξι Ισραηλινούς. Όπως επεσήμανε ο Ισραηλινός στρατός η επίθεση έγινε ως απάντηση σε εκτοξεύσεις πυραύλων τις τελευταίες μέρες από τη Γάζα.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ, λιγότερο από 100 χλμ ανατολικά της Χαίφας. Οι πρώτες ποσότητες έφθασαν στον τερματικό σταθμό του Ασντότ. Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πως "Μόνο μέσω της Τουρκίας θα είναι εφικτός ο δρόμος του φυσικού αερίου για το Ισραήλ και την Κύπρο". Όπως παράλληλα, επεσήμανε η Τουρκία θα περιμένει την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ ώστε να συζητήσουν κοινά ενεργειακά σχέδια καθώς όπως αναφέρει ο Γιλντίζ θα ήταν λογικό στα ισραηλινά σχέδια να συμπεριληφθεί και η Τουρκία. Μόνο μέσω της Τουρκίας θα είναι εύκολη η πρόσβαση του ισραηλινού φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, σημειώνει ο Τούρκος υπουργός. Το ίδιο ισχύει και για τους Ελληνοκύπριους, ανέφερε ο Γιλντίζ σε δημοσιογράφους.

Στην Ιταλία

Εντός 10 ημερών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους οι δύο ομάδες εργασίας «σοφών» τις οποίες συνέστησε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με σκοπό την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα όπως αναφέρει η Stampa. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς Μπερσάνι δηλώνει πως οι προτάσεις του Δημοκρατικού κόμματος παραμένουν ως έχουν. Την ίδια ώρα, η Corriere de la Sera αναρωτιέται: Ρομάνο Πρόντι (πρόταση του Μπερσάνι) ή Τζίνο Στράντα (πρόταση του Γκρίλο) για την προεδρία της Ιταλίας; Ο Τζίνο Στράντα είναι ένας γιατρός, χειρουργός τραυματιών πολέμου, ακτιβιστής, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Emergency, που έχει αναγνωριστεί για τον ρόλο της από τον ΟΗΕ και έχει εργαστεί στη διάρκεια πολέμων, όπως στο Ιράκ, Αφγανιστάν, Σιέρα Λεόνε. "Δεν είμαι ειρηνιστής. Είμαι εναντίον του πολέμου" έχει δηλώσει ο Στράντα.


Στη Γαλλία

Πολύ μεγάλο θέμα είναι το νέο πλήγμα που δέχεται η σοσιαλιστική κυβέρνηση μετά την παραδοχή του πρώην υπουργού Ζερόμ Καϊζάκ, ότι διατηρούσε αδήλωτο τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία. Στο λογαριασμό είχε περίπου 600.000 ευρώ, αλλά δήλωσε ότι δεν είχε πραγματοποιήσει καταθέσεις εδώ και 12 χρόνια ενώ είχε ζητήσει να γίνει μεταφορά του ποσό σε λογαριασμό στο Παρίσι. "Άναυδοι οι σοσιαλιστές αισθάνονται προδομένοι από τον Καϊζάκ" λέει η Figaro. O πρώην υπουργός δήλωσε ότι «έχει καταρρακωθεί από τις τύψεις» και ζήτησε από το μπλογκ της ιστοσελίδας του συγγνώμη από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.


Στην Ισπανία

Την ώρα που ο Ισπανός πρωθυπουργός ζητά επιμήκυνση για το πρόγραμμα από τις Βρυξέλλες ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς του στόχους, ο υπουργός Οικονομικών της Καταλονίας προειδοποιεί την Ε.Ε ότι εάν δεν χαλαρώσουν οι όροι λιτότητας, τότε η ύφεση της Νότιας Ευρώπης θα εξαπλωθεί και στη Βόρεια Ευρώπη αναφέρει η Wall Street Journal. Πάντως, "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση Ραχόϊ προκαλεί η απαίτηση της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης να ζητήσει περισσότερη οικονομική ενίσχυση, συμπαρατασσόμενη με την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας. "Ό,τι είναι καλό για την Καταλονία, είναι καλό και για τη Μαδρίτη" λέει ο τοπικός κυβερνήτης Ιγνάθιο Γκονζάλες.


Στην Ολλανδία

Στο μεταξύ, "πονοκέφαλο" στη κυβέρνηση της Δανίας αλλά κυρίως στους γονείς προκαλεί η απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν από χθες οι δάσκαλοι όπως αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Περίπου 600.000 μαθητές δεν επέστρεψαν στα θρανία, μετά τις διακοπές του Πάσχα, καθώς οι δάσκαλοί τους διαμαρτύρονται για την απόφαση διεύρυνσης του ωραρίου τους. Η απόφαση για το ωράριο ανήκει στις δημοτικές Αρχές της χώρας που ζήτησαν από το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων στις πρώτες εννέα τάξεις του σχολείου να δώσει άδεια ώστε 50.000 εκπαιδευτικοί να εργάζονται περισσότερες ώρες και να διδάσκουν μαθήματα εκτός της ειδικότητας τους.Οι συνδικαλιστές - εκπαιδευτικοί απέρριψαν την πρόταση κάνοντας λόγο για προσπάθεια περιστολής δαπανών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν διαμηνύσει ότι η απεργία θα λήξει μόνο όταν εμπλακεί στις συζητήσεις η επιθεώρηση εργασίας. Oι γονείς επίσης καλούνται να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να μείνουν τα παιδιά τους στο σπίτι, αναφέρει η WSJ.


Πάντως, σύμφωνα με τον Guardian και στη Βρετανία οι δάσκαλοι ζητούν ένα ωράριο εργασίας τεσσάρων ωρών και 20 την εβδομάδα καθώς διαμαρτύρονται πως δεν βλέπουν καθόλου τα δικά τους παιδιά και εργάζονται μέχρι πολύ αργά. Σήμερα εργάζονται 50 ώρες την εβδομάδα.

Για τη Google

Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι η πρόθεση των αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων έξι ευρωπαϊκών χωρών να ασκήσουν από κοινού ποινική αγωγή εναντίον του κολοσσού του Διαδικτύου Google, η οποία δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις τους να μεταβάλει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Στο στόχαστρο ευρωπαϊκών αρχών η Google λέει η Wall Street Journal, ενώ τον ίδιο τίτλο υιοθετούν και στο βασικό τους θέμα οι Financial Times. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασιλείο θα επιβάλλουν στην Google ό,τι προβλέπεται από την αντίστοιχη εγχώρια νομοθεσία, στην οποία έχει ενσωματωθεί η αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία. Sτις 16 Οκτωβρίου 2012 και έπειτα από μήνες έρευνας με επικεφαλής την CNIL, οι Aρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Ε.Ε. εξέδωσαν τα κοινά συμπεράσματά τους σχετικά με τους νέους κανόνες προστασίας των δεδομένων των χρηστών των υπηρεσιών του. Σύστησαν στην Google να βελτιώσει την ενημέρωση των χρηστών και να διευκρινίσει ποια δεδομένα συνδυάζονται από την ενοποίηση των πολιτικών τήρησης του απορρήτου σε 60 υπηρεσίες του. Ζήτησαν ακόμα να αποσαφηνίσει ακριβώς τις περιόδους διατήρησης των δεδομένων που επεξεργάζεται.

Για την Apple

Η Apple αναδιπλώνεται για χάρη της Κίνας λένε οι Financial Times. Η κατασκευάστρια εταιρεία των iphone συνειδητοποίησε πως δεν μπορεί να τα βάλει με την Κίνα. Τη δημόσια συγγνώμη της Apple απέσπασαν τελικά οι Κινέζοι πελάτες της μετά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών μέσων ενημέρωσης ότι η αμερικανική εταιρεία φέρεται αλαζονικά και δεν προσφέρει στην Κίνα τα ίδια προνόμια που συνοδεύουν τα iPhone 4 και 4S, στον υπόλοιπο κόσμο. Στην απολογητική επιστολή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, κάνει λόγο για «παρεξήγηση».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, iphone 4, κορεα, guardian, ηπα, κυπρος, τροικα, times, στρατος, αιγυπτος, χλμ, hurriyet, οηε, γαλλια, figaro, μπλογκ, επιμηκυνση, βρυξέλλες, απεργια, wsj, πασχα, google, apple, εταιρεία, iphone, τιμ, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργιες σημερα, πυρηνικος αντιδραστηρας, www.google.gr, απεργια ταξι, τραπεζα της ανατολης, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, 600 δις, απεργια 6 νοεμβρίου, ομπαμα, εκλογες ηπα, απεργια 8 νοεμβριου, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, εκλογες 2010 δημοτικες, αδεια, αφγανισταν, γερμανια, επιθεωρηση εργασιας, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, ιρακ, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, κινα, κυπρου, οηε, ολλανδια, προγραμμα, υφεση, ωρα, apple, guardian, hurriyet, times, wsj, αγωγη, ακτιβιστης, αλεξανδρα, ασια, βορεια, βορεια κορεα, βρυξέλλες, γαζα, γινει, γονεις, δωσει, δρομος, δικτυα, εγινε, ευρω, ελβετια, εβδομαδα, ενημερωση, εξι, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ισχυει, κυβερνηση, κινηση, λειτουργια, λογο, μηνες, μπλογκ, οικογενεια, οκτω, παιδια, παρισι, ρεκορ, ρολο, σιερα λεονε, σιερα, σπιτι, σχεδια, τιμ, τι ειναι, τουρκια, χλμ, χρονος, ωρες, αγορες, ανηκει, ασφαλεια, εννεα, figaro, financial times, χωρα, ομαδες, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα