ΗΠΑ: Ανησυχία για την Αίγυπτο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "πραγματικά ανήσυχες" για την πολιτική και οικονομική κατάσταση, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ένα μήνα μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο και τη συμφωνία παροχής αμερικανικής βοήθειας ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

"Η κυβέρνηση Ομπάμα ανησυχεί πραγματικά για την πορεία που φαίνεται πως έχει πάρει η Αίγυπτος", τόνισε ο Κέρι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό

του Γιουν Μπιούνγκ-σε.

"Ελπίζουμε πως υπάρχει ακόμα χρόνος για να αλλάξει πορεία. Όμως οι πρόσφατες συλλήψεις, η βία στους δρόμους και το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει στην πολιτική διαδικασία είναι λόγοι ανησυχίας", επισήμανε ο Κέρι.

Ο αμερικανός υπουργός μετέβη στο Κάιρο στις 2 Μαρτίου ζητώντας από τον πρόεδρο Μόρσι και της αντιπολίτευση να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας και την αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας, προσφέροντας παράλληλα στην Αίγυπτο βοήθεια 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης ο Κέρι πίεσε το Κάιρο να καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Προσπαθήσαμε πολύ, πολύ σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες για να προσεγγίσουμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση, να πετύχουμε μια συμφωνία με το ΔΝΤ και να καταλήξουμε σε έναν διακανονισμό που θα επιτρέπει στην Αίγυπτο να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της", τόνισε ο Κέρι.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα