Ο Θ. Μαργαρίτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά, Θεόδωρος Μαργαρίτης, μίλησε στις 20/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Η Δημοκρατική Αριστερά είναι το κόμμα, στον ενδιάμεσο τουλάχιστον χώρο, που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται.

Θ. Μαργαρίτης: «Είναι λογικό. Πρώτα απ' όλα, επειδή είμαστε στον ενδιάμεσο χώρο, αρνούμαστε το δίλημμα "Σαμαράς ή Τσίπρας", αρνούμαστε ν' αναπαράγουμε

την πολιτική κακοδαιμονία του τόπου με την τεχνητή πόλωση και αρνούμαστε να δεχτούμε ότι μπορούμε να συζητάμε με τους όρους που συζητάγαμε στο παρελθόν, όρους που όλοι ελέγξαμε, όταν συνομολογήσαμε την κρίση του πολιτικού συστήματος. Με αφορμή όμως της εκλογές του πρώτου γύρου, θέλω να πω ότι αυτό το κλίμα τεχνητής πόλωσης υποχώρησε. Όπως είδατε οι πολίτες δεν "τσίμπησαν" στα διλήμματα που τέθηκαν, επέλεξαν σε πρώτη φάση με κριτήρια τα τοπικά προγράμματα, πρόσωπα, πολιτικές και δεν ενεπλάκησαν σε μια λογική που μεταφέρει όλη την αντιπαράθεση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον "μπουγαδοκαυγά" της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Και αυτό είναι καλό... Έχουμε ευρωεκλογές και κινδυνεύουμε να χάσουμε τη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει στην Ευρώπη. Η δεύτερη ένστασή μου είναι ότι συνήθως αυτοί που εκφράζουν διλήμματα, δεν έχουν πάρει το μάθημα από το παρελθόν, "Καραμανλής ή Τανκς", το 1974, "φως ή σκοτάδι", Μένιος Κουτσόγιωργας, το 1981... Χρειάζεται να αναζητούμε συναινέσεις και συγκρούσεις με βάση τα πραγματικά πεδία πολιτικής και να μη φτιάχνουμε συνεχώς μόνο διλήμματα, διότι τα διλήμματα μερικές φορές δεν έχουν και αξία».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αν πάρουμε στα σοβαρά τη συμπεριφορά των πολιτών από την πρώτη φάση της εκλογικής αναμέτρησης, νομίζω ότι υπάρχει μια λογική σύνεσης και ψυχραιμίας με μοναδική αρνητική εξέλιξη την άνοδο των νεοφασιστών. Εκτιμώ ότι ο κόσμος της ανανεωτικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, θα αντιληφθεί τον χρήσιμο ενδιάμεσο ρόλο της Δημοκρατικής Αριστεράς και θα επικροτήσει αυτή την εκδοχή της μετριοπαθούς αριστεράς, που δεν σημαίνει υποτονικικότητα, αλλά ρεαλισμός, ευθύνη, προσπάθεια της μεγάλης ουτοπίας και να προσγειώσεις τις μεγάλες αξίες της Αριστεράς στην πραγματικότητα των αναγκαίων συμβιβασμών και ρεαλισμών της εποχής μας... Μας ενδιαφέρει και μετά τις εκλογές να πυκνώσουμε τις πρωτοβουλίες μας, να συνομιλήσουμε με όλους που κινούνται σε αυτό το χώρο με μία όμως βασική προϋπόθεση. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να είναι ταυτισμένη ούτε με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη, ούτε με τον αριστερό λαϊκισμό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα