Ο Π. Ρήγας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε στις 12/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα:

«Όχι μόνο γι' αυτούς τους υπαλλήλους, αλλά γενικότερα για το δημόσιο τομέα υπάρχει μία συμφωνία, η οποία είναι ποσοτικοποιημένη και με χρονοδιάγραμμα. Δεν μπορώ να ξέρω τι μπορεί να έχει μεσολαβήσει και τι συμφωνίες μπορεί να έχουν γίνει πριν από τον ανασχηματισμό.

Αυτό που γνωρίζαμε όλοι μας είναι ότι λήγουν τα χρονικά διαστήματα της διαθεσιμότητας για πολλές κατηγορίες υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Για κάποιες κατηγορίες εξ' αυτών έχουν γίνει διαγωνισμοί, όπου κατατέθηκαν αιτήσεις και πολλοί έχουν γυρίσει σε άλλες θέσεις στο δημόσιο. Εν πάση περιπτώσει, όμως, κάποιοι έπρεπε να απομακρυνθούν, διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει μία μνημονιακή δέσμευση για συνολικά 15.000 απολύσεις, οι οποίες θα πρέπει να προκύψουν από διάφορες κατηγορίες».

Δημοσιογράφος: Άρα έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης;

Π. Ρήγας: «Εάν αυτό ήταν μία συμφωνία που είχε γίνει, ήταν προαπαιτούμενο και οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων συμπεριλαμβάνονταν σ' αυτές τις απολύσεις, προφανώς, πρέπει να έχει δίκιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί αυτή η εκκρεμότητα σύρθηκε μέχρι σήμερα και εν πάση περιπτώσει ο κ. Αρβανιτόπουλος απ' ό,τι γνωρίζω δεν ήταν και τόσο συνεπής, όχι στις απολύσεις, αλλά στο να προσπαθήσει ν' ανταποκριθεί σε αυτά που το υπουργείο έπρεπε να δώσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όσον αφορά την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα... Αν αυτό δεν είχε συμφωνηθεί ή αν ήταν θέση μόνο του υπουργού Παιδείας, θεωρώ ότι αυτό δεν μας λύνει το πρόβλημα. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει τον συντονισμό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιμείνουμε, αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αυτό όμως που έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στη χώρα μας είναι να δεσμευόμαστε για κάποια πράγματα -γιατί είτε οι διαπραγματεύσεις έγιναν με κάποιο τρόπο που δεν ήταν καλά προετοιμασμένος- ή να βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδα, να υποχωρούμε και από την άλλη πλευρά να προκύπτει ανάγκη να πάμε αλλού να κόψουμε είτε υπαλλήλους, είτε μισθούς και συντάξεις. Όλα αυτά πρέπει με σοβαρότητα και -θα έλεγα- με συνέπεια ν' αντιμετωπιστούν. Κανένας δεν θέλει ν' απολυθεί κανένας. Όταν όμως έχουν συμφωνηθεί κάποια πράγματα ή θα πρέπει να είμαστε εντάξει όσον αφορά τις αξιολογήσεις, τους επίορκους για να προκύψουν από εκεί οι αποχωρήσεις από το δημόσιο ή διαφορετικά πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος, ώστε να είμαστε εντάξει και συνεπείς απέναντι σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί».

* Για την ομαδική απόλυση 45 εργαζομένων από τη Χαλυβουργία:

«Το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι ένα ζήτημα το οποίο, από πλευράς αρίθμησής του και θεσμοθέτησής του, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Όμως, αυτή τη στιγμή, έχουμε μία διαδικασία, που προβλέπεται μέσω συγκεκριμένου οργάνου κρίσης και απόφασης, όπου λειτούργησε με την αρχή της πλειοψηφίας και απολύονται 45 υπάλληλοι. Για να δούμε τα πράγματα κυριολεκτικά όπως είναι και να μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας, οι ομαδικές απολύσεις αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν με μία επιχείρηση η οποία, κατά την άποψή μου -θα το πω ωμά- πάει για κλείσιμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ξέρουμε τι ισχύει στη Χαλυβουργία. Το θέμα είναι ότι η οικονομία δυστυχώς -και ειδικότερα στον τομέα αυτό- είναι σε τέτοια κατάσταση που έχει κάνει μη βιώσιμες αρκετές από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Δεν μπορούμε να λέμε ότι επιμένουμε να μη γίνουν ομαδικές απολύσεις, απ' τη στιγμή που γνωρίζουμε, διαβάζοντας και παρακολουθώντας την πορεία της επιχείρησης, ότι η επιχείρηση είτε κάνει τις ομαδικές απολύσεις είτε όχι, σε λίγο υποχρεωτικά, θα κρατήσει 30 - 35 υπαλλήλους απ' ό,τι φαίνεται και στην ακραία εκδοχή είτε συμφωνήσουμε είτε όχι, θα πάει για λουκέτο. Αυτό που δεν θέλω ούτε εγώ προσωπικά, ούτε ως ΠαΣοΚ, είναι να υπάρξει μία άκριτη αποδοχή των ομαδικών απολύσεων και μάλιστα χωρίς να εξετάζονται οι συγκεκριμένες συνθήκες, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό δεν είναι μέσα στις προθέσεις μας και δεν πρόκειται να το δεχτούμε».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει καταχρηστική εφαρμογή ομαδικών απολύσεων πρέπει να ελεγχθεί;

Π. Ρήγας: «Βεβαίως και πρέπει να ελεγχθεί. Γι' αυτό και είμαστε αντίθετοι στο να περάσει η απαίτηση των τροϊκανών που λένε να θεσμοθετηθούν οι ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιο όργανο. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία έγινε μετά από συγκεκριμένη αιτιολόγηση και μάλιστα υπάρχει και μία πλειοψηφία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γι' αυτό σήμερα κρίνουμε κατά περίπτωση, ενώ σε άλλη περίπτωση που θα γίνει αποδεχτή αυτή η απαίτηση των τροϊκανών, δεν θα υπάρχουν όλα αυτά τα φίλτρα, τα οποία κρίνουν τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση έχετε απόλυτο δίκιο ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στην ανεξέλεγκτη εφαρμογή του μέτρου των ομαδικών απολύσεων».

* Για τη συνεργασία ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας:

«Δεν είναι καθόλου εύκολο σε μία χώρα, όπου μονίμως δεν είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά εχθροί, να συνεργαστείς και να συγκατοικήσεις με κάποιους που έχεις αντίθετες απόψεις. Όμως, θα το πω όσο πιο σχηματικά γίνεται. Με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε ούτε έρωτα ούτε παντρευτήκαμε. Κάνουμε αυτή τη στιγμή μία συνολική προσπάθεια που έχει το χαρακτήρα της εθνικής προσπάθειας για να βγούμε από την κρίση. Σε αυτήν τη προσπάθεια θα υπάρξουν υποχωρήσεις. Υπηρετούνται κοινοί στόχοι και εθνικές προτεραιότητες. Άρα, θα πρέπει ο καθένας να κατανοήσει ότι εδώ δεν λύνουμε τις προσωπικές μας διαφορές και βεβαίως υποχωρώντας μπροστά στη λογικής της εξυπηρέτησης του εθνικού στόχου, θα πάμε μέχρις ότου η χώρα βγει από την κρίση. Δεν μπορεί το ΠαΣοΚ με τη Νέα Δημοκρατία ούτε να συγκατοικούν, με την έννοια της μόνιμης συγκατοίκησης, ούτε βέβαια αποκλείεται και στο μέλλον η οποιαδήποτε συνεργασία. Επειδή στην Ελλάδα θα έχουμε για πολλά χρόνια -και εγώ πιστεύω για πάντα πλέον όσο η δημοκρατία υπάρχει και την προστατεύουμε- συμμαχικές κυβερνήσεις, το ΠαΣοΚ είναι υποχρεωμένο να συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και με άλλα κόμματα τα οποία θα προκύψουν, χωρίς βεβαίως να υποχωρεί στις βασικές του αρχές και σε αυτά που πιστεύει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα