Ο Κ. Μποτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο συνταγματολόγος και πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος, μίλησε στις 25/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την συνταγματική αντιμετώπιση της δράσης της Χρυσής Αυγής:

«Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, που πράγματι είναι το πιο ανησυχητικό -εγώ θα το έθετα ως απότοκο της κρίσης, αλλά τείνει να είναι το ίδιο πιο σημαντικό και από την ίδια την κρίση-, είναι μέσα από την ενδυνάμωση των
θεσμών. Και αυτό νομίζω ότι εξυπηρετεί ή θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όλη η συζήτηση γύρω από την συνταγματική αναθεώρηση που μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποκτήσει νόημα. Αν δηλαδή, εμφανιστεί ως μια απάντηση της πραγματικής πολιτικής και του πραγματικού δημόσιου βίου, απέναντι στα φαινόμενα που τον "κατατρώνε" από μέσα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το σύνταγμα είναι ένα πλαίσιο αρχών και αξιών, τις οποίες ξεχνάμε και θεωρούμε δεδομένες. Ωστόσο, αποτελούν κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, αλλά και γενικά του πολιτικού μας συστήματος. Η επιμονή σε αυτά τα πράγματα, η διαρκής σύνδεση με αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα και η ενδυνάμωση των συνταγματικών ελευθεριών, είναι τρόποι που αν και δεν φαντάζουν τόσο δυνατοί, όσο κάποιες εκδηλώσεις που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, είναι η μόνη απάντηση της δημοκρατίας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα».

* Για την συνταγματική αναθεώρηση:

«Η απάντηση που δίνει όχι μόνο το ΠαΣοΚ, αλλά και τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, δηλαδή τα κόμματα που βασίζονται και θέλουν να στηρίξουν την συνταγματική νομιμότητα είναι η εξής. Πρώτον, ότι αυτή η αναθεώρηση θα είχε νόημα αν δεν ήταν κομματική, δηλαδή με ξεχωριστές προτάσεις από τα κόμματα της Βουλής, αλλά επί τη βάση ορισμένων συμφωνιών επί της αρχής. Το είπε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χτες, ότι "εμείς καταθέτουμε μια πρόταση, για να τύχει επεξεργασίας και να μπει στην Βουλή, όχι ως πρόταση του ΠαΣοΚ, αλλά ως πρόταση συμφωνίας σε ορισμένα καίρια σημεία μεταξύ όλων των κομμάτων, αν είναι δυνατόν, του συνταγματικού τόξου"».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα