Σύνταγμα - Ελληνικό σε 14 λεπτά

Ογδόντα τρεις χιλιάδες επιβάτες αναμένεται να εξυπηρετούνται ημερησίως από τους τέσσερις νέους σταθμούς του μετρό στην επέκταση προς το Ελληνικό, οι οποίοι θα δοθούν στην κυκλοφορία την Παρασκευή το μεσημέρι.

Οι σταθμοί παραδίδονται με καθυστέρηση, καθώς λόγω της νομικής εμπλοκής με τη Siemens, έμεινε πίσω η τοποθέτηση των ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών συστημάτων. Η επέκταση της γραμμής 2 από τον Άγιο Δημήτριο, με τους σταθμούς Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη

και Ελληνικό, θα αποτελέσει ανάσα για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, καθώς υπολογίζεται ότι η λειτουργία των νέων σταθμών θα αποφορτίσει σημαντικά τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Η διαδρομή από το Ελληνικό μέχρι το Σύνταγμα θα πραγματοποιείται σε 14 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, στους νέους σταθμούς θα «τρέξουν» και οι νέοι συρμοί, τους οποίους έχει προμηθευτεί η εταιρεία για όλες τις επεκτάσεις που έχουν προγραμματιστεί. Πρόκειται για 17 συρμούς των έξι βαγονιών, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα. Το κόστος τους ανήλθε στα 155 εκατ. ευρώ και η προμήθειά τους έγινε για τις επεκτάσεις του μετρό προς το Ελληνικό, το Χαϊδάρι και το Περιστέρι και για την επέκταση προς τον Πειραιά (ολοκλήρωση 2017). Με μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα, διαθέτουν έξυπνο σύστημα ελέγχου εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας και επιβράδυνσης από τον ένα σταθμό στον άλλο, προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια.

Ο ΟΑΣΑ προχωρά σε τροποποίηση λεωφορειακών γραμμών στην περιοχή, με στόχο τη συγκοινωνιακή σύνδεση της ευρύτερης περιοχής με το δίκτυο του μετρό.

Τέλος, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία ένας ακόμη σταθμός στη γραμμή 3, αυτός της Αγίας Μαρίνας, μετά το Αιγάλεω.

Ελευθερία Κουμάντου

Keywords
Τυχαία Θέματα