Ο Γ. Τσαμουργκέλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννης Τσαμουργκέλης, μίλησε στις 23/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Είμαστε στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης, σίγουρα αυτά που θα ακουστούν θα είναι υπερβολές από όλες τις πλευρές, όμως το ελληνικό θέμα συνδέεται άμεσα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δηλαδή όλη αυτή η ανασφάλεια που εκφράζεται γύρω από το γερμανικό ομόλογο και τι συμβαίνει στη Γερμανία δεν είναι εκτός συσχέτισης το ελληνικό θέμα. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αφορά τα πάντα πλέον, ο ένας επηρεάζει
τον άλλον και αυτό είναι κατανοητό από τις αγορές και γι' αυτό με την κάθε ευκαιρία' αντιδρούν αρνητικά φορτισμένες οι αγορές από κάποιες άλλες αρνητικές εξελίξεις' που τυχόν δημιουργούνται είτε στο θέμα της Ελλάδας, είτε στο θέμα της Γερμανίας, είτε στο θέμα της υπογραφής ή μη της υπογραφής από τον κ. Σαμαρά κ.ο.κ...».

Και πρόσθεσε: «Συνήθως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν υπάρχει μεγάλο κούρεμα, υπάρχει και μεγάλο επιτόκιο.  Και αυτό είναι λογικό, γιατί αυτός που χαρίζει δάνειο, από αυτό που θα σου μείνει ως υποχρέωση θέλει να βγάλει ό,τι περισσότερο μπορεί, γι αυτό και ανεβάζει το επιτόκιο. Αυτό επαφίεται πλέον στην ελληνική πλευρά, να κάτσει και να υπολογίσε ποιες δαπάνες τόκων μπορούν να είναι βιώσιμες σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή πόσο αντέχει η ελληνική οικονομία να πληρώνει».

* Για το περιθώριο διαπραγμάτευσης:

«Φοβάμαι πως δεν είναι πάρα πολλά τα περιθώρια της ελληνικής πλευράς. Θα εκτιμούσα ότι η ελληνική πλευρά θα έπρεπε αυτή την στιγμή να κλείσει όλες τις συμφωνίες που μπορεί να κλείσει και από εκεί και ύστερα, να μπει σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, ανοίγοντας στο άμεσο μέλλον οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση πάλι. Δηλαδή, ας κλείσουμε τις συμφωνίες, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να αρχίσουμε να βελτιώνουμε την οικονομία μας και μετά, εδώ είμαστε, να ξαναδιαπραγματευτούμε.... Όσο εμείς αφήνουμε ανοιχτή τη δική μας εκκρεμότητα, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην συζήτηση για το ευρωομόλογο. Διότι προέχει να κλείσουμε τις δικές μας εκκρεμότητες. Όσο εμείς δεν κλείνουμε τις εκκρεμότητές μας, είμαστε οι παρίες, είμαστε εκτός διαπραγμάτευσης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα