Έρευνα για τις ρυθμίσεις στα δάνεια δημοσίων υπαλλήλων στον ΑΘΗΝΑ984

Τέσσερις ευνοϊκές ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Εν συντομία, πρόκειται για την καταβολή μισής δόσης επί μία πενταετία, πρόβλεψη για διετές πάγωμα στην καταβολή των δόσεων, αναστολή για τους υπό συνταξιοδότηση και επιμήκυνση στην αποπληρωμή με όριο ηλικίας τα 85 έτη.
Παράλληλα, ανάλογες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες έχουν προωθήσει και οι τράπεζες.
Για

το θέμα μίλησαν στις 23/11 στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Η Επόμενη Δόση» με τη Δώρα Σαρρή και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο διευθυντής Λιανικής Πώλησης της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης και ο γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής, Ανδρέας Αθανασόπουλος.


Μεταξύ άλλων, δήλωσαν:


* Αλ. Αντωνόπουλος: «Οι αιτήσεις για ρυθμίσεις ανέρχονται γύρω στις 10.000, εκ των οποίων έχουν ικανοποιηθεί οι 7.000 και προχωράμε γρήγορα για την ικανοποίηση των υπολοίπων, σε ένα αρχικά εκτιμώμενο δείγμα 55.000 - 60.000 δανειοληπτών. Μετά τις τελευταίες μειώσεις στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, έχει σημαντική αύξηση σε αιτήματα για ρυθμίσεις δανείων και για αυτό ερχόμαστε να απαντήσουμε, ως Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην ανάγκη αυτή και να επεκτείνουμε το πρόγραμμα των ρυθμίσεων, το οποίο ήδη τρέχουμε. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων συνολικά στο Ταμείο ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ.Κατ' αρχήν, πρέπει ένα ελάχιστο όριο δόσης για να αιτηθεί κάποιος ρύθμιση, η οποία είναι 300 ευρώ για τα ενυπόθηκα δάνεια και 100 ευρώ για τα δάνεια μικροεπισκευών και μικροβελτιώσεων. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί κάποιος να αιτηθεί ρύθμιση, εφόσον το σύνολο των δόσεών του στο Ταμείο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αυτό είναι ένα οριζόντιο μέτρο. Μπορούν να αιτηθούν ρύθμιση άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία ή η δόση τους υπερβαίνει τα 6/10 του μισθού τους. Βέβαια, στις ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται και ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών, όπως πολύτεκνοι, άνθρωποι με αναπηρία κ.λπ. Με τα καινούργια μέτρα αντιμετωπίζουμε όλες τις κατηγορίες που διαμορφώνονται με βάση το καινούργιο νομοσχέδιο». 
* Θόδωρος Καλαντώνης: «Σε επίπεδο ποσοστών, η γενική εικόνα είναι ότι περίπου ένας στους δέκα από αυτούς που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, παρουσιάζει δυσκολίες στην αποπληρωμή του δανείου και το αντίστοιχο ποσοστό για αυτούς που έχουν πάρει καταναλωτικά δάνεια είναι της τάξης του 20% - 25%. Εμφανίζουν σημαντική δυσκολία στο να μπορούν να πληρώνουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους. Εδώ και δύο χρόνια, όλες οι εμπορικές τράπεζες έχουν σχεδιάσει ειδικά προϊόντα ρύθμισης που καλύπτουν πρακτικά όλες τις κατηγορίες των πελατών, είτε αν το δει κανείς από μεριά επαγγελμάτων, είτε αν το δει κανείς από πλευράς της μόνιμης ή μερικής αδυναμίας πληρωμής που μπορεί να παρουσιάζει το κάθε νοικοκυριό και, βεβαίως, προγράμματα που αφορούν πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως είναι οι άνεργοι».

Δημο

Keywords
Τυχαία Θέματα