Ο Ε. Βενέτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ισλαμικών και Μεσανατολικών Σπουδών στη Σχολή Ασιατικών, Αφρικανικών και Αμερικανοϊνδικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Λέιντεν της Ολλανδίας και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ευάγγελος Βενέτης, μίλησε στις 3/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.


Μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν τον κατέστησε στα μάτια και στην παράδοση των
Σουνιτών Μουσουλμάνων του Ισλάμ ως μάρτυρα, επειδή ο θάνατος έλαβε χώρα σε μια σύγκρουση πολεμική με τον εχθρό του Ισλάμ, τους Αμερικανούς, στην περιοχή του Πακιστάν όπου διέμενε, με αποτέλεσμα να έχει γίνει μάρτυρας. Δηλαδή, να έχει κατά κάποιο τρόπο σε χριστιανικό πλαίσιο -παρότι δεν είναι απόλυτα συμβατή η σύγκριση- "αγιοποιηθεί", όπως όλοι βέβαια οι μάρτυρες οι οποίοι πεθαίνουν, κάνοντας ιερό πόλεμο. Επομένως, συν το γεγονός της μεγάλης επιχειρησιακής ιδιοφυΐας που χαρακτήριζε τον Μπιν Λάντεν όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει μύθος εν ζωή και τώρα ο μύθος του αναμένεται να διαιωνιστεί μετά θάνατον και σε ισλαμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να γίνει ένα σημείο αναφοράς στην ισλαμική ιστορία, στον τομέα του ισλαμικού ιερού πολέμου».

Δημοσιογράφος: Θα πρέπει να περιμένουμε -κατά τη γνώμη σας- χτυπήματα «απαντητικά» από την Αλ Κάιντα;

Ευ. Βενέτης: «Θα έλεγα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, είναι στο τραπέζι. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο στην παρούσα φάση. Η Αλ Κάιντα, οι Σουνίτες Ισλαμιστές, έχουν μια μακροχρόνια και μακρόπνοη επιχειρησιακή πολιτική η οποία δεν επηρεάζεται από επιμέρους -ακόμα και τόσο σημαντικά-, γεγονότα, όπως ο θάνατος του Μπιν Λάντεν. Θα έλεγα ότι οποιαδήποτε προσπάθειά τους να απαντήσουν άμεσα, θα έδειχνε εκνευρισμό από την πλευρά τους και θα τους απογύμνωνε από άποψη ασφάλειας και επιχειρήσεων, κάτι που ίσως επιδιώκει η Ουάσιγκτον».

Και πρόσθεσε: «Δεν αντιδρά εν θερμώ η Αλ Κάιντα και αυτό το έχει αποδείξει με την απώλεια πολλών ηγετών της, επιμέρους διοικητών της κ.λπ., που δεν απάντησε αμέσως. Νομίζω, ότι οι προσπάθειες δυτικών κυβερνήσεων να θέσουν την ασφάλειά τους σε ύψιστο βαθμό -όπως αναφέρεται-, αποτελεί ένα επικοινωνιακό τρικ επιρροής στην κοινή γνώμη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή άμεση απειλή για δυτικές χώρες, παρότι θα μπορούσε να λάβει χώρα βέβαια και πέραν του επικοινωνιακού τεχνάσματος που είναι για την κοινή γνώμη, υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας αυτό καθ' αυτό και είναι υποχρεωμένες, αυτές οι χώρες, να έχουν την ασφάλειά τους σε ύψιστο βαθμό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα