Ιαπωνία: Να κλείσουν οι πυρηνικοί σταθμοί

Να κλείσουν τους πυρηνικούς τους σταθμούς μετά την πυρηνική κρίση που ξέσπασε στη χώρα ζητούν μέτοχοι πέντε εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Ιαπωνίας, μετέδωσε την Τρίτη το δημόσιο δίκτυο ΝΗΚ.Περίπου 400 μέτοχοι της Tokyo Electric Power Co (TEPCO), η οποία διευθύνει τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι στον οποίο έχει προκληθεί πυρηνική κρίση, υπέβαλαν επίσημα έγγραφα σε υποστήριξη της πρότασης αυτής, προσέθεσε το NHK.

Ο σταθμός αυτός υπέστη βλάβες μετά τον καταστροφικό
σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου και έκτοτε αντιμετωπίζει διαρροή ραδιενεργού υλικού.

Το NHK δεν διευκρίνισε αν αυτοί που υπέβαλαν την πρόταση αυτή βρίσκονται μεταξύ των σχεδόν 4.500 θεσμικών μετόχων της TEPCO ή των περισσότερων από 596.000 ιδιωτών επενδυτών της.

Οι μέτοχοι τουλάχιστον 4 άλλων μεγάλων εγκαταστάσεων έχουν υποβάλει παρόμοιες προτάσεις, προσέθεσε το NHK.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υποστήριξαν ότι οι κίνδυνοι της πυρηνικής ενέργειας είναι πολύ μεγάλοι για να μπορεί να τους χειριστεί μία εταιρεία μόνη της. Οι μέτοχοι ζήτησαν επίσης από την TEPCO να σταματήσει τις επενδύσεις σε εργοστάσιο επεξεργασίας καυσίμων στη βόρεια Ιαπωνία, μετέδωσε παράλληλα το πρακτορείο Jiji.

Σήμερα επίσης ήρθε στην επιφάνεια ότι σύστημα ελέγχου στον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι κατέρρευσε όταν σημειώθηκε η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σταθμό, η οποία προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ψύξης σε αυτόν μετά την καταστροφή του Μαρτίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αρχές να μην έχουν στη διάθεσή τους ζωτικές πληροφορίες για την χαρτογράφηση της μόλυνσης από ραδιενέργεια.

Η απώλεια των στοιχείων από το Σύστημα Υποστήριξης της Αντίδρασης σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (ERSS) είναι πιθανόν να ευθύνεται και για την καθυστέρηση της εντολής εκκένωσης γύρω από τον σταθμό αυτόν, ο οποίος βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο, μετέδωσε επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η κυβέρνηση δέχθηκε επικρίσεις την περασμένη εβδομάδα επειδή δεν χαρτογράφησε αρκετά γρήγορα την πιθανή μόλυνση της περιοχής και επειδή όταν άρχισε να το κάνει τον Απρίλιο δεν κοινοποίησε την πληροφορία αυτή.
Keywords
Τυχαία Θέματα