Ο Αν. Ρουπακιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

O υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μίλησε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη θεσμοθέτηση ειδικού εισαγγελέα για τις υποθέσεις διαφθοράς, πολιτικού χρήματος και οικονομικού εγκλήματος:

«Θα σας πω ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα. Υπάρχουν ήδη εισαγγελείς που ερευνούν τις υποθέσεις διαφθοράς. Υπάρχουν και άλλα όργανα που παρακολουθούν, παρεμβαίνουν, ελέγχουν για το πως κινείται το δημόσιο χρήμα, πως συνάπτονται οι συμβάσεις και μιλάμε από το ελεγκτικό συνέδριο, τους

οικονομικούς εισαγγελείς, τον εισαγγελέα, ο οποίος έχει αντικείμενο την αναζήτηση χρημάτων τα οποία αποκτήθηκαν από παράνομες αιτίες... Τώρα, κρίθηκε ότι θα είναι ωφέλιμο ή αναγκαίο να υπάρχει και επιπλέον ένας εισαγγελέας, ο οποίος δε θα υποκαθιστά ούτε τους δύο εισαγγελείς που υπάρχουν και συνεχίζουν την έρευνά τους, αλλά θα λέγαμε θα έχει ένα ειδικότερο ενδιαφέρον στα ζητήματα φοροδιαφυγής και διαφθοράς ή θα συνδέει, θα οργανώνει και θα συντονίζει, χωρίς να παρεμβαίνει λειτουργικά στους άλλους εισαγγελείς... Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι ο εισαγγελέας διαφθοράς, ο πιο ικανός να είναι, δεν μπορεί να χτυπήσει ένα φαινόμενο το οποίο υφίσταται για δεκαετίες ολόκληρες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες . Είναι ένας παράγοντας που προσδιορίζει πολλές συμπεριφορές και αφήνει πολλές κακουχίες. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα χρειάζεται και την συμπαράταξη πολλών για να καταπολεμηθεί...».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ήδη οι διατάξεις οι οποίες προβλέπουν την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν εκείνους τους λειτουργούς, όπως γενικούς γραμματείς και διευθύνοντες συμβούλους...Τώρα επεκτεινόμαστε σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ή τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ, οι οποίοι χρηματίστηκαν ή κατηγορήθηκαν για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, έτσι ώστε να γίνεται ταχύτατα η δίκη και να υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο για να παρακολουθεί όλες αυτές τις υποθέσεις».

Δημοσιογράφος: Είχαμε ακούσει προ καιρού τον κ. Στουρνάρα να λέει ότι σκέφτεται ή θα συνεννοηθεί μαζί σας για να αλλάξουν κάποια πράγματα και να μην εξαγοράζονται οι ποινές για θέματα μεγάλης φοροδιαφυγής. Υπάρχει κάτι επ' αυτού;

Αν. Ρουπακιώτης: «Βρισκόμαστε πάντα σε συνεννόηση με τον κ. Στουρνάρα, αλλά δεν είμαι σε θέση αυτή την στιγμή να σας πω που έχουμε καταλήξει, με την έννοια ότι υπάρχουν διαφορετικές επιστημονικές απόψεις. Θεωρώ βέβαιο ότι ο κ. Στουρνάρας, όπως κι εγώ, δεν προβάλουμε σχέδια διατάξεων για να τρομάξουμε. Διότι είναι παρατηρημένο σε όλες τις κοινωνίες ότι με το να αυστηροποιείς ένα αδίκημα, να το κάνεις κακούργημα και να λες ότι δεν μετατρέπεται και δεν αναστέλλεται, φθάνει πολλές φορές στο αντίθετο ή σε μηδενικό αποτέλεσμα... Πάντα υπάρχει αντίληψη ότι εάν γίνει κακούργημα μία πράξη, εάν αυστηροποιήσουμε την πρόβλεψη μιας ποινής που επιβάλλεται, θα έχουμε και ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Βέβαια δεν το αρνούμαι, ότι πάντα ανάλογα με τη βαρύτητα ενός αδικήματος, θα προβλεφθεί και η ποινή...».

Δημοσιογράφος: Απ' ό,τι καταλαβαίνω δεν θέλετε τη γενίκευση...

Αν. Ρουπακιώτης: Θεωρώ βέβαιο ότι και ο κ. Στουρνάρας αυτό εννοούσε...
Στις φυλακές Κορυδαλλού, συνάντησα κάποιον που δεν είναι πολιτικός και ξέρετε τι μου είπε; "Φταίω βέβαια που χρωστάω 10 εκατομμύρια για ΦΠΑ και φόρο, αλλά ευθύνεται και η πολιτεία. Γιατί τόσα χρόνια μου επέτρεπε να χρωστάω;" Υπάρχει βαρύτατη ευθύνη για όσους άσκησαν εξουσία, όποιας μορφής και άφησαν εκείνους, οι οποίοι σώρευαν χρήμα, άρα σώρευαν και οφειλές προς το δημόσιο και το ΙΚΑ. Εκεί εντοπίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα