Υιοθετήθηκε το ψήφισμα για το Κόσοβο

Η Βουλή της Σερβίας υιοθέτησε με 175 ψήφους υπέρ και 19 κατά το ψήφισμα για το Κόσοβο, στο οποίο καθορίζονται οι θεμελιώδεις αρχές για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε μετά από συζήτηση διάρκειας 14 ωρών που άρχισε το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Με το ψήφισμα της σερβικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι όλες οι μελλοντικές συνομιλίες με την Πρίστινα πρέπει να είναι σε εναρμονισμένες με το κείμενο και τονίζεται ιδιαίτερα ότι η Σερβία

σύμφωνα με το Σύνταγμά της, το διεθνές δίκαιο και τη βούληση των πολιτών, δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την αυτοανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η Σερβία, σύμφωνα με τις θέσεις του ψηφίσματος, θα επιμείνει στην εδραίωση Αυτόνομης Ένωσης των σερβικών δήμων στο Κόσοβο - των τεσσάρων δήμων στο βορρά και άλλων δήμων, στους οποίους πλειοψηφεί ή μειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός, όπως την Γκόρα στο νότιο Κόσοβο στην οποία πλειοψηφία αποτελεί η κοινότητα των Γκοράνι.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (DS), η Ένωση Ούγγρων Βοϊβοντίνας (SVM) και η κοινοβουλευτική ομάδα του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Το ψήφισμα καταψήφισαν το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), η Ένωση Σοσιαλδημοκρατών Βοϊβοντίνας (LSV) ο ανεξάρτητος βουλευτής Ρίζα Χαλίμι. Δύο βουλευτές από τους συνολικά 196 παρόντες δεν ψήφισαν.

"Ορισμένοι άνθρωποι επί οκτώ χρόνια δεν τόλμησαν να επιλύσουν το ζήτημα του Κοσόβου. Στη ζωή μου έχω χάσει πολλά, δεν μπορώ να χάσω το Κόσοβο, επειδή δεν είναι δικό μου", δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στη διάρκεια της θερμής συζήτησης στη Σερβική Βουλή που έχει συνολικά 250 μέλη.

Η κυβέρνηση της Σερβίας σε μία από τις δύο συνεδριάσεις στο κτίριο της Βουλής διέγραψε το χαρακτηρισμό απόρρητο από την πλατφόρμα για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών της Πρίστινας και έτσι διασφάλισε τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος.

"Η πλατφόρμα θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης" είπε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς τονίζοντας ότι οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων ζήτησαν να δουν το κείμενο.

"Δώστε την ευκαιρία να νικήσουμε μία φορά στο Κόσοβο, να νικήσουμε μαζί" είπε ο κ. Ντάτσιτς απαντώντας στην κριτική του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, από το βόρειο Κόσοβο Μάρκο Γιάκσιτς, ο οποίος υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση έβαλε τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου" και ότι "θα το απαρνηθεί μία μέρα".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα