Ο Α. Γεωργιάδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στις 16/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την μηχανογράφηση του συστήματος υγείας:

«Προσπαθούμε να κάνουμε μια μεγάλη επανάσταση στο πώς θα μηχανογραφήσουμε, διότι μόνο ο τρόπος που είχε λειτουργήσει δεν φτάνει. Εννοώ ότι έχουμε ξοδέψει κατά καιρούς πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη μηχανογράφηση όλου του συστήματος υγείας, αλλά εγώ, σε πραγματικό χρόνο, δεν βλέπω σχεδόν τίποτα...».

* Για την κινητικότητα στο χώρο της υγείας:

«Αρχικά, το υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να κάνει την κινητικότητα μόνο μέσα από το υπουργείο, δηλαδή το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) να κάνει την αξιολόγηση. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμοστεί ο ΑΣΕΠ παντού και σε εμάς. Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία του ΑΣΕΠ μας έβγαλε περίπου 10 - 12 ημέρες εκτός χρονοδιαγράμματος. Δεν κατηγορώ, είναι ρεκόρ αυτό για τον ΑΣΕΠ. Κινήθηκε πολύ γρήγορα... Τέλος του μήνα θα έχουμε τελειώσει (σ.σ. με τη διαδικασία της κινητικότητας)».

Δημοσιογράφος: Αυτοί που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας, θα πρέπει να δηλώσουν πού θέλουν να πάνε, φαντάζομαι...

Α. Γεωργιάδης: «Έχουν δεκαπέντε ημέρες προθεσμία για να το κάνουν. Αν δεν το κάνουν, δεν μπορούν να επιλεγούν για τους φορείς υποδοχής που έχουμε ορίσει. Η θέση τους θα μείνει κενή και οι συγκεκριμένοι θα μπουν στη γενική κινητικότητα πια και θα πρέπει εντός οκταμήνου να βρουν θέση σε κάποιον άλλο φορέα του δημοσίου. Αν δεν βρουν, θα πάνε σπίτι τους. Η δέσμευση για το ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις αφορά όσους τηρούν την διαδικασία. Έχουμε εξασφαλίσει μια διαδικασία για όσους ανήκουν στο υπουργείο Υγείας και τέθηκαν τώρα σε διαθεσιμότητα, να δηλώσουν πού θέλουν να πάνε. Οι θέσεις που έχουμε προκηρύξει είναι περισσότερες από την προσφορά. Άρα, μπορούμε να τους απορροφήσουμε όλους στις νέες θέσεις. Εάν, όμως, κάποιος επιλέξει να κάνει κάποιας μορφής επανάσταση, τότε δεν μπορώ να τον βάλω με το ζόρι σε κάποιο νοσοκομείο. Άρα φεύγει από το υπουργείο Υγείας και πάει στο καλό».

* Για την αλλαγή χαρακτήρα των νοσοκομείων:

Δημοσιογράφος: Είχατε ξεκινήσει μια φάση αλλαγής χρήσης κάποιων νοσοκομείων. Έπεται και δεύτερη φάση;

Α. Γεωργιάδης: «Βέβαια. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, θα προχωρήσουμε στην ανακοίνωση του σχεδίου μας για την επαρχία... Δεν προβλέπεται να κλείσουν νοσοκομεία, με την έννοια του λουκέτου -διότι όλα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε κάπως-, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα αλλάξουν χαρακτήρα. Υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας, με τέσσερα γενικά νοσοκομεία σε απόσταση 25 χλμ... Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο».

* Για τα γενόσημα:

«Όσο αυξάνουν οι πωλήσεις των γενοσήμων, τόσο πέφτουν οι τιμές τους. Από την στιγμή που οι πωλήσεις τους είναι μικρές, οι τιμές παραμένουν υψηλές. Άρα, εάν θέλουμε να έχουμε ασφαλές, καλό και φτηνό φάρμακο, πρέπει να πουλάμε περισσότερα... Σε λίγες ημέρες, αφού τελειώσουμε με την Τρόικα το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε για το φάρμακο -όπου έχουμε μια σειρά κινήτρων για όλους, γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς, ώστε να προτιμούν τα γενόσημα-, θα έχουμε μια αρχική, πιστεύω γενναία, μείωση της τιμής τους. Επιπλέον θα παρουσιάσουμε μια σειρά αντικινήτρων για όποιον επιλέγει να αγοράζει τα off-patent φάρμακα (σ.σ. τα εκτός πατέντας). Δηλαδή, πλέον, τη διαφορά θα την πληρώνεις ολόκληρη από την τσέπη σου...».

* Για τους διοικητές των νοσοκομείων:

«Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα έχουμε την συνεδρίαση της επιτροπής, με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ, για να αποφασίσουμε ποιοι από τους υποψήφιους είναι ικανοί για να γίνουν διοικητές. Τα κριτήρια, για αυτούς που ήδη είναι διοικητές, θα είναι αν έχουν πετύχει τους στόχους τους. Δηλαδή, αν έχουν καταφέρει να μειώσουν τις δαπάνες του νοσοκομείου, αυξάνοντας ταυτοχρόνως τον αριθμό των ασθενών που μπόρεσαν να έχουν σε νοσηλεία...».

* Για τη δομή των νοσοκομείων:

«Πρέπει να ανασχεδιάσουμε τη δομή των νοσοκομείων, έτσι ώστε να μην φτάνουν ταυτόχρονα χίλιοι άνθρωποι στην εφημερία ενός νοσοκομείου και περιμένουν πολλές ώρες για να τους εξετάσει κάποιος γιατρός... Αυτό πάμε να σχεδιάσουμε. Και πάλι, βέβαια, δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα γι' αυτό;

Α. Γεωργιάδης: «Προσωπικός μου στόχος -που μπορεί να είναι και φιλόδοξος-, είναι μέχρι τέλος του χρόνου να τα έχουμε κάνει όλα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα