Πτωτικά το δολάριο

Τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, ενώ η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σημαντικά, καθώς η είδηση ότι ο Λόρενς Σάμερς απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι θα παραταθεί για μεγαλύτερο διάστημα η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Η ισοτιμία του ευρώ ανατιμάται κατά 50 σεντς έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,3355 δολάρια, ενώ είχε φθάσει νωρίτερα σε υψηλό επίπεδο σχεδόν τριών εβδομάδων.

Το δολάριο

υποχώρησε και έναντι της στερλίνας και του ελβετικού φράγκου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 καταγράφει κέρδη 0,7% κατά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της περιοχής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο δείκτης έφθασε την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2008, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 98% από τότε.

Η διάθεση για την ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές ενισχύθηκε από τις ενδείξεις προόδου στο θέμα της Συρίας, με αποτέλεσμα οι μετοχές στην Αυστραλία να φθάσουν σε υψηλό πέντε ετών και στη Νότιο Κορέα σε υψηλό έξι μηνών.

Ο δείκτης μετοχών MSCI για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) κατέγραψε κέρδη 1,5% και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, καθώς φαίνεται ότι έχει μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα αμερικανικής επίθεσης κατά της Συρίας.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κατέγραψε απώλειες 1,02 δολαρίων και διαμορφώθηκε στα 110,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε 89 σεντς στα 107,32 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα διατηρηθεί χαλαρή για μεγαλύτερο διάστημα, εφόσον τον σημερινό Πρόεδρό της Μπεν Μπερνάνκι διαδεχθεί η Τζάνετ Γέλεν, η άλλη βασική υποψήφια για τη θέση. Οι αγορές θεωρούν ότι ο Λόρενς Σάμερς είναι λιγότερο δεμένος με επιθετικές πολιτικές, όπως η εκτύπωση φρέσκου χρήματος και πως είναι πιθανότερο ότι θα οδηγούσε στην ταχύτερη απόσυρσή τους απ΄ότι η Γέλεν, η οποία είναι σήμερα το νούμερο δύο στην ιεραρχία της Fed. Η απροσδόκητη απόφαση του Λόρενς Σάμερς, ο οποίος διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα και υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ανακοινώθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση της Fed, αύριο και μεθαύριο, για να αποφασίσει πότε και πόσο θα μειώσει τις αγορές ομολόγων που ανέρχονται σε 85 δις. δολάρια τον μήνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα