Σαρώνει (και τον Λέττα) ο Ρέντσι στην Ιταλία

Twitter@EmOikonomidis

Στην εποχή του διαδικτύου, των social media και των πληθυντικών δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για τη διάχυση της πληροφορίας και τον στοχευμένο εντοπισμό της γνώσης που αποκαλύπτει και… απομυθοποιεί, είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο, σε πολιτικό επίπεδο, να έχουν συρρικνωθεί ποσοτικά και ποιοτικά οι χαρισματικές προσωπικότητες, που μπορούν να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν τις κοινωνίες να αποχαιρετήσουν τη βολική σιωπή τους.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, μια εκ των οποίων φαίνεται

ότι θα μας απασχολήσει έντονα και ζωηρά στα χρόνια που έρχονται. Τα χρόνια της κοινής αγωνίας των κοινωνιών της Ενωμένης Ευρώπης να αφήσουν στο λησμονημένο χθες τα… μαθηματικά και να στραφούν στους ανθρώπους που κρύβονται πίσω ή στη σκιά των αριθμών. Συνθέτοντας μια καινούρια “εθνική ατζέντα”, σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μια κοινή ατζέντα για τη νέα, μεγάλη πατρίδα μας, που θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη των λαών, όπως την είχαν οραματιστεί οι δημιουργοί της. Με επικαιροποιημένες, εννοείται, παραστάσεις.

Η εξαίρεση ονομάζεται Ματέο Ρέντσι, και είναι ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας. Της πόλης της Αναγέννησης, η ηχώ της φήμης και του ιστορικού αποτυπώματος της οποίας ακούγεται ακόμη έντονα, σχεδόν εκκωφαντικά, στην Ιταλία του πολιτικού κατακερματισμού, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη που αναζητεί εναγωνίως ένα αφελτήριο “ηθικής επανεκκίνησης”.

Ο Ρέντσι, προερχόμενος από την Κεντροαριστερά, έχασε από τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι στις εσωκομματικές εκλογές που προηγήθηκαν των τελευταίων εθνικών εκλογών στη γειτονική χώρα, με τα γνωστά αποτελέσματα: Η Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, που συγκέντρωνε ακόμη και μονοψήφια ποσοστά, λίγο έλειψε να τερματίσει πρώτη, ο Μπέπε Γκρίλο κατέγραψε ποσοστά που μόνο σε… κωμικό δεν παρέπεμπαν, ο Μάριο Μόντι εξαφανίστηκε και η Ιταλία λίγο έλειψε να βυθιστεί σε μα βαθιά και μοιραία κρίση, η οποία θα μπορούσε υπό συνθήκες να παρασύρει στον βυθό συνολικά την ευρωζώνη, αν όχι την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη.

Η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του Ενρίκο Λέττα, η συναινετική φυσιογνωμία και ο σύγχρονος λόγος του οποίου επαναδιαμόρφωσαν τα πολιτικά δεδομένα στην Ιταλία. Μόνο που, η χαρισματική περπατησιά του Ματέο Ρέντσι δεν ξεχάστηκε.Έτσι, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ιταλική κοινωνία έχει “λοκάρει” στις προσωπικές φιλοδοξίες του, και μαζί με τον ίδιο παρασύρεται σε τροχιά ανόδου το αρτηριοσκληρωτικό Δημοκρατικό Κόμμα, δηλαδή η μητέρα-παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με τη μέτρηση της “Demos”, ο Ματέο Ρέντσι συγκεντρώνει ποσοστό 32,8% στο ερώτημα “ποιόν προτιμάτε για πρωθυπουργό”, με τον Ενρίκο Λέττα να βρίσκεται πολύ πίσω στο 17,2%, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο 8,1%, τον Μάριο Μόντι στο 6,7%, τον Αντζελίνο Αλφάνο στο 6,6%, και τον Μπέπε Γκρίλο στο 4,5%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, υπάρχει και καταγραφή της εκλογικής δύναμης των κομμάτων. Με την Κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος να περνάει για πρώτη φορά “καθαρά” μπροστά από την Κεντροδεξιά, με διαφορά 2,3% (28,5%-26,2%), στο περιθώριο της προσμονής ανάληψης των ηνίων του κόμματος από τον Ματέο Ρέντσι.

Ίσως να αποτελεί και ιστορική συνέπεια, η “Αναγέννηση” της Ευρώπης να περάσει από τη Φλωρεντία της Ιταλίας. Από τη στιγμή που η επαναστατική Γαλλία έχει μπροστά της άλλα τέσσερα χρόνια για να… ξεφορτωθεί τον Φρανσουά Ολάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα