Ο Α. Δοξιάδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο οικονομολόγος, εταίρος στην εταιρία επενδύσεων "Openfund", Αρίστος Δοξιάδης, μίλησε στις 5/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις επενδύσεις στην Ελλάδα:

«Νομίζω ότι το ερώτημα, αν αξίζει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα, μπορεί να το ερμηνεύσει κανείς, από τη σκοπιά των Ευρωπαίων, με δύο τρόπους. Ως ιδιώτης επενδυτής και το δεύτερο -νομίζω ότι αυτό είναι σ' ένα κοινό διαμορφωτών
δημοσίων πολιτικών- και σημαντικό είναι αν, από άποψη ανάπτυξης της Ευρώπης, όντως αξίζει να επενδύσει κανείς και να δημιουργηθούν επενδυτικά εργαλεία για την Ελλάδα. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω ότι αξίζει, με την έννοια ότι η μέχρι τώρα δομή των μνημονίων δεν προέβλεπε άμεσους τρόπους για να αυξηθεί η παραγωγή στην Ελλάδα. Και λογικά οι ξένοι φοβούνται ότι τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα μπορεί να πάνε για επιδόματα ή γενικά να υπάρξει κακοδιαχείριση. Υπάρχουν τρόποι και πολύ σοβαροί λόγοι, να έρθουν χρήματα που θα πάνε κατευθείαν στις παραγωγικές επιχειρήσεις...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Στην Ελλάδα έχουμε μία ιδιομορφία. Δεν είμαστε μια χώρα όπου μπορεί να έρθει εύκολα μία πολυεθνική και να κάνει ένα εργοστάσιο με 2.000 θέσεις εργασίας, όπως μπορεί να κάνει ενδεχομένως σε κάποιες χώρες χαμηλού κόστους, στον Τρίτο Κόσμο. Και γι' αυτό το λόγο η δημιουργία θέσεων εργασίας εναπόκειται κυρίως σε Έλληνες επιχειρηματίες ή την ελληνική επιχειρηματικότητα, την οποία με κάποιο τρόπο, εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να βοηθήσουν -και θα κερδίσουν όλοι από αυτό-, θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν. Αλλά οι πρωτοβουλίες θα πρέπει, μάλλον, να έρθουν από εμάς...».

Και πρόσθεσε: «Η γνώμη μου είναι ότι αυτό που θα βοηθούσε -και έχουν αρχίσει και λέγονται αυτές οι κουβέντες, όχι επίσημα ακόμα- είναι κάποια, ας το πούμε, ειδικού σκοπού επενδυτική τράπεζα, ενδεχομένως με περιορισμένη διάρκεια ζωής, 5 ή 10 χρόνια, η οποία θα αναζητήσει απευθείας να χρηματοδοτήσει ελληνικές επιχειρήσεις στους εμπορεύσιμους κλάδους, σε αυτούς που μπορούν να κάνουν εξαγωγές. Ένα τέτοιο εργαλείο νομίζω ότι θα έκανε άμεσα αρκετά μεγάλη διαφορά. Το εναλλακτικό θα ήταν να έρθουν ιδιωτικά κεφάλαια με κάποιο τρόπο, είτε στις ελληνικές τράπεζες, είτε στο χρηματιστήριο, σε εταιρίες venture capital, που θα έμπαιναν στο Χρηματιστήριο, θα τραβούσαν χρήματα από το χρηματιστήρια, για να μπορέσουν είτε οι τράπεζες, είτε οι εταιρίες venture capital να επενδύσουν αυτές σε μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι σχήματα που θα πρέπει να τα σκεφτούμε σοβαρά και να τα προωθήσουμε διεθνώς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα