Νιγηρία: Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι από τη Μπάμα

Οι μαχητές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ εξανάγκασαν πάνω από 26.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη βορειοανατολική πόλη Μπάμα εν μέσω σφοδρών μαχών, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα, καθώς οι ισλαμιστές μοιάζουν να δίνουν πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην κατάληψη -και τη διατήρηση- εδαφών.

Η κυβέρνηση της πολιτείας Μπόρνο, όπου βρίσκεται η Μπάμα, ανέφερε ότι εξακολουθεί να ελέγχει την πόλη, παρότι πηγές στην περιοχή είχαν δηλώσει νωρίτερα πως η Μπόκο Χαράμ, που εξαπέλυσε επίθεση τη Δευτέρα, κατέλαβε μεγάλο
μέρος της Μπάμα ως την Τρίτη. Εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών, οι αντάρτες κατάφεραν μια νίκη καταλαμβάνοντας την μικρότερη πόλη Μπάρα, νοτιοδυτικά, ανάμεσα στην Μαϊντουγκούρι και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Αμπούτζα, χωρίς να ρίξουν ούτε σφαίρα.

Οι ενέργειες της Μπόκο Χαράμ μοιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν αλλάξει σκοπό, από την πρόκληση χάους στην κατάληψη εδαφών. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ίσως αυτό οφείλεται στο ότι εμπνέεται από το παράδειγμα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ανακήρυξε την εγκαθίδρυση «χαλιφάτου» στη Συρία και στο Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν μια απομακρυσμένη πόλη, τη Γκουόζα, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν. Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, δήλωσε σε ένα βίντεο της οργάνωσης πως πλέον η πόλη είναι «μουσουλμανικό έδαφος».

Η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (NEMA) στην πολιτεία Μπόρνο ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταγράψει 26.391 εκτοπισμένους από τη Μπάμα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Αμπντουλκαντίρ Ιμπραχίμ «ο αριθμός τους μεγαλώνει κάθε ώρα».

Πέραν της κυβέρνησης της πολιτείας Μπόρνο, το ότι η Μπάμα παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο ανακοίνωσαν επίσης τοπικές πολιτοφυλακές και ένας εκπρόσωπος του στρατού, ο υποστράτηγος Κρις Ολουκολάντε.

Εάν καταλάβουν την Μπάμα, οι αντάρτες πιστεύεται ότι θα απειλήσουν κατόπιν την πολιτειακή πρωτεύουσα Μαϊντουγκούρι, 70 χλμ. βορειοδυτικά, το λίκνο της Μπόκο Χαράμ. Η κυβέρνηση, που φοβάται ακριβώς μια τέτοια εξέλιξη, επεξέτεινε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή από τις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 (08:00). Μέχρι τώρα η απαγόρευση άρχιζε στις 22:00 τοπική ώρα.

Πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας ή έχουν αναγκαστεί να γίνουν πρόσφυγες εξαιτίας της σύγκρουσης των κυβερνητικών δυνάμεων με τους αντάρτες της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σύμφωνα με τις αρχές της Νιγηρίας, από το 2009, όταν άρχισε το αντάρτικο της Μπόκο Χαράμ, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Νιγηρίας και γειτονικών της χωρών -του Καμερούν, του Τσαντ, του Νίγηρα- κάλεσαν εξάλλου σήμερα τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει τη βοήθειά της και να «εντείνει τη συνεργασία της» ώστε να εμποδιστεί η Μπόκο Χαράμ να προμηθεύεται όπλα και πυρομαχικά και να αντλεί κεφάλαια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα