Πιέσεις τρόικας για απελευθέρωση των απολύσεων

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ως διέξοδο από τις πίεσεις που άσκησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, κατά την σημερινή διαπραγματευτική συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στο Παρίσι. Επί τέσσερις ώρες -σύμφωνα με πληροφορίες- η τρόϊκα ζητούσε την επίσπευση παρεμβάσεων και μελετών που θα οδηγήσουν σε μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων ενδεχομένως να δοκιμάσουν σκληρά την κυβερνητική συνοχή.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, αξίωσαν:

1. Την προώθηση νόμου για την απελευθέρωση των απολύσεων.

2.Την

άμεση αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, τις συνδικαλιστικές άδειες, τηνχρηματοδότηση των συνδικάτων και την ανταπεργία του εργοδότη (lock out).

3. Την επισπευση των διαδικασίων τόσο για την ενοποίηση τωνταμείων όσο και για την εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία κύριας ασφάλισης που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος καιενδεχομένως θα σηματοδοτήσουν νέες παρεμβάσεις.

Η ελληνική πλευρά, ζήτησε την συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για την εξέταση του ζητήματος των απολύσεων και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει διάλογος με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου, στην έδρα του, στη Γενεύη, για τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την λειτουργία των συνδικάτων. Σε ό,τι αφορά στην εργοδοτική ανταπεργία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσύρει το θέμα από την ατζέντα, ενώ για το ασφαλιστικό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επέμεινε στις δομικού και οργανωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που έχουν γίνει, τονίζοντας ότι αναμένεται η δημοσιοποίηση των μελετών για την προοπτική του ασφαλιστικού.

«Είχαμε παραγωγικές συζητήσεις σήμερα με τους υπουργούς. Θα έχουμε μία επισκόπηση αύριο και ελπίζουμε να έχουμε την πλήρη αξιολόγηση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε μετά τις συνομιλίες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Αύριο , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να γίνει μια συνολική ανασκόπηση και να δοθούν απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν και θα τεθούν στην διαπραγμάτευση όπως για τις φοροαπαλλαγές , τον ΕΝΦΙΑ , τα δάνεια , τους πλειστηριασμούς κ.α..

Keywords
Τυχαία Θέματα