Νέος πάπας ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

Ο77χρονος Αργεντινός καρδινάλιος ΧόρχεΜάριο Μπεργκόλιο, μέχρι τώρα Αρχιεπίσκοποςτου Μπουένος Άιρες, εξελέγη νέοςΠοντίφηκας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας,από το κονκλάβιο το οποίο κλήθηκε νααναδείξει τον διάδοχο του παραιτηθέντοςΒενέδικτου του 16ου. Ο νέος Πάπας είπε αστειευόμενος στο πλήθος: «Γνωρίζετεότι καθήκον του κονκλαβίου ήταν να δώσειστην Ρώμη έναν επίσκοπο. Οι αδελφοί μουέφτασαν στα πέρατα του κόσμου για νατον βρουν». Κάλεσε δε, το πλήθος ναπροσευχηθεί για τον προκάτοχό του καιζήτησε από τους πιστούς ως χάρη ναπαρακαλέσουν για την ευλογία του Θεούστον ίδιο.

Ονέος

Πάπας είναι ο πρώτος που λαμβάνειτο όνομα Φραγκίσκος, ο πρώτος που ανήκειστο ιστορικό μοναχικό τάγμα των Ιησουιτών,αλλά και ο πρώτος που προέρχεται από τηΛατινική Αμερική.

Ήδηστο κονκλάβιο του 2005 ο καρδινάλιοςΜπεργκόλιοήταν,όπως προέκυψε από διαρροές εκ τωνυστέρων, ο μόνος άλλος υποψήφιος πουαπείλησε την εκλογή τουΒενέδικτουΙστ'

Τον ΧόρχεΜάριο Μπεργκόλιο, παρουσίασε από τον εξώστη τουΑποστολικού Ανακτόρου του Βατικανού οκαρδινάλιος πρωτοδιάκονος Ζαν ΛουίΤοράν, στους χιλιάδες πιστούς που είχανσυγκεντρωθεί στην Πλατεία του ΑγίουΠέτρου.

Δογματικάσυντηρητικός, αλλά ευαίσθητος στα θέματακοινωνικής δικαιοσύνης ο Πάπας Φραγκίσκοςδιακρίθηκε κατά την κρίση της Αργεντινής.

Στηνπρώτη του ομιλία από τον εξώστη τουΑγίου Πέτρου χαιρέτησε τους πιστούς μεχαρακτηριστική απλότητα και τους ζήτησενα προσευχηθούν για τον παραιτηθένταπροκάτοχό του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη απόψε το νέο πάπα Φραγκίσκο τον Α, και του ευχήθηκε η θητεία του στο αξίωμά του Ποντίφικα να είναι "μακρά και ευλογημένη", ώστε να μπορέσει να "υπερασπιστεί και να προωθήσει τις θεμελιώδεις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".

"Πιστεύουμε ότι η Αγιότης σας θα συνεχίσει με δύναμη και αποφασιστικότητα το έργο του προκατόχου σας, φέρνοντας κοντά τους λαούς και τις θρησκείες του κόσμου", αναφέρουν στην ανακοινωσή τους ο πρόεδροςτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Keywords
Τυχαία Θέματα