Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια

Περίπου 2000 πολίτες των Σκοπίων πραγματοποίησαν νέα διαδήλωση, χθες το βράδυ, διαμαρτυρόμενοι για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό ενός νεαρού, από αστυνομικό, πριν από τέσσερα χρόνια.

Αρχικά, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ,

ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν το κτίριο, μετά και τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν, το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα αυτοί να μετακινηθούν μπροστά στο κτίριο της Βουλής.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "δολοφόνοι" και ζήτησαν, εκ νέου, την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι. Η διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της Βουλής έληξε ειρηνικά, αν και ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους, για τους οποίους οι οργανωτές ανέφεραν ότι είναι προβοκάτορες και χούλιγκανς, προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης, στις πόλεις Μπίτολα/Μοναστήρι και στο Πρίλεπ, ενώ οι οργανωτές ανήγγειλαν ότι αυτές θα συνεχιστούν, τόσο στα Σκόπια όσο και σε άλλες πόλεις, όλες τις επόμενες ημέρες.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό ενός 21χρονου, από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για την εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, τον Ιούνιο του 2011.

Ο Ζόραν Ζάεβ, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης -Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM)- δημοσιοποίησε, την Τρίτη, τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και στελεχών της κυβέρνησής του, από τις οποίες αποκαλύπτεται, όπως ανέφερε ο κ. Ζάεβ, η προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας του 21χρονου Μάρτιν Νέσκοφσκι.

Ο κ. Ζάεβ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι απέκρυπτε επί δύο ημέρες τη δολοφονία του 21χρονου και κατέβαλε προσπάθειες να μην αποδοθούν πολιτικές ευθύνες και να κατηγορηθεί μόνο ο αστυνομικός που ευθύνεται για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του νεαρού.

Ο αστυνομικός που ξυλοκόπησε θανάσιμα τον 21 ετών Μάρτιν Νέσκοφσκι καταδικάστηκε αργότερα σε 14 χρόνια φυλάκιση. Ο νεαρός, ο οποίος ήταν μέλος του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε βρεθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων για τα επινίκια του κόμματος, στις εκλογές του Ιουνίου 2011 και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικό της ασφάλειας του Ν. Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα απέρριψαν κατηγορηματικά τις καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθεια απόκρυψης της υπόθεσης του θανάσιμου ξυλοδαρμού του νεαρού Μάρτιν Νέσκοφσκι και κατηγόρησαν τον κ. Ζάεβ, ότι με "μονταρισμένες" υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες προβαίνει σε "τερατώδεις και ανυπόστατους ισχυρισμούς".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα