Αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις

Με φόρα από την αλλαγή κλίματος και την διαπίστωση ότι υπάρχει σύγκλιση σε σειρά θεμάτων συνεχίζεται έως και αύριο η συζήτηση στο Brusells Group, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Εφ όσον σε αυτό καταγραφεί η πρόοδος στη διαπραγμάτευση η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το όριο συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στην αγορά ελληνικών εντόκων γραμματίων και να μην προχωρήσει σε "κούρεμα" των εγγυήσεων που δίνουν οι
ελληνικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητα.Μετά την κοινή ανακοίνωση των θεσμών και την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ για συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνταξιοδοτικό, έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει καθοριστεί το πλαίσιο για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν κι ενώ η ρευστότητα καίει την ελληνική πλευρά τόσο για την κάλυψη εγχώριων υποχρεώσεων όσο και για την αποπληρωμή δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα προκύπτει συμφωνία σε ιδιωτικοποιήσεις και ενιαίο ΦΠΑ στο 16 με 18%, αύξηση του φόρου πολυτελείας και τέλος διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Είναι δικαιολογημένο η νέα ελληνική κυβέρνηση να ζητεί αλλαγές σύμφωνες με τη βούληση των ψηφοφόρων της, αλλά επίσης οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως παλαιό μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, τόνισε στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Χαρακτήρισε πιθανή μια συμφωνία με την Ελλάδα στις 11 Μαΐου, καταλήγοντας ότι θα βρούμε μία λύση, διότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ.

Ευφορία στο χρηματιστήριο Αθηνών από την αλλαγή κλίματος στη διαπραγμάτευση. Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να σημειώνει κέρδη της τάξης του 2,8%

Πάντως στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να θέτουν θέμα δημοψηφίσματος. Το δημοψήφισμα είναι ανοιχτό εφόσον η συμφωνία δεν είναι εντός της λαϊκής εντολής, δήλωσε στον Αθήνα 984 η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου.

Δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα, αν η συμφωνία με τους εταίρους είναι στο πλαίσιο της εντολής που μας έδωσε ο λαός, δήλωσε στην τρόικα του Αθήνα 984 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης ενώ χαρακτήρισε καταληκτική ημερομηνία της διαπραγμάτευσης την 30η Ιουνίου.

«Δεν βλέπω πως θα συμφωνήσουμε με τρόπο συμβατό με το πρόγραμμά μας» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, εκτιμώντας πως δεν θα επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας - δανειστών ούτε το Μάιο. «Δεν βλέπω καμία μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων» τόνισε ενώ για την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, επεσήμανε ότι «ο Γιούνκερ έχει μικρή επιρροή, ας μην υπερβάλλουμε για την κοινή δήλωση».

«Η κυβέρνηση οδεύει προς νέο μνημόνιο. Οι μάσκες πλέον πέφτουν! Θα έχουμε νέο χτύπημα σε εργασιακά, συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, με ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και νέα φορολογικά βάρη», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

H εν εξελίξει διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς και τα περί αλλαγών στο εργασιακό πυροδότησαν αντιπαράθεση στη βουλή μεταξύ του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη και του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη. Ο τελευταίος, αφού χαρακτήρισε δίκαιες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, υποστήριξε ότι είναι αντεργατική η δήλωση Γιούνκερ αλλά και του πρωθυπουργού για τα εργασιακά. Απαντώντας ο κύριος Σκουρλέτης κάλεσε το ΚΚΕ να αντιληφθεί τι συμβαίνει και να σταματήσει να υιοθετεί μια αντίληψη παρατηρητή.
Keywords
Τυχαία Θέματα