Νέα αγωγή κατά του καρκίνου του μαστού

Οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν μια θεραπευτική αγωγή κατά του καρκίνου του μαστού του φαρμακευτικού ομίλου Roche, ανακοίνωσε σήμερα ο ελβετικός όμιλος.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το μόριο Perjeta (περτουζουμάμπη) που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο, το Herceptin (τραστουζουμάμπη), και μια χημειοθεραπεία με docetaxel (δoσεταξέλη), για τη θεραπεία ασθενών με HER2 θετικό καρκίνο του μαστού που δεν έχουν λάβει θεραπεία.

Το πράσινο φως της FDA
δίδεται βάσει των αποτελεσμάτων κλινικής μελέτης τρίτης φάσης, την τελευταία πριν από την αίτηση έγκρισης, τα οποία έδειξαν ότι ο συνδυασμός αυτός των φαρμάκων παρατείνει κατά 6,1 μήνες τη ζωή, χωρίς μετάσταση της νόσου στις ασθενείς, συγκριτικά με τη λήψη του Herceptin παράλληλα με μια χημειοθεραπεία με το docetaxel.

Το φάρμακο «Perjeta» επιτίθεται στους HRE1-θετικούς όγκους διαφορετικά από το Herceptin. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο τα δύο φάρμακα δρουν από κοινού, ο συνδυασμός με μια χημειοθεραπεία μπορεί να παρατείνει την περίοδο πριν αυτός ο επιθετικός καρκίνος επιδεινωθεί", είπε ο Χαλ Μπάρον, υπεύθυνος της ανάπτυξης προϊόντων της Roche.

H Roche υπέβαλε αίτηση έγκρισης και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) για αυτό το συνδυασμό των μορίων.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη μορφή του καρκίνου στις γυναίκες, με 1,4 εκατομμύριο νέα κρούσματα να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο HER2 θετικός καρκίνος του μαστού είναι μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή της νόσου που πλήττει σχεδόν το 15 με 20% των γυναικών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα