Κρίση και Τέχνη

Σε ένα πρωτοφανές για την Ευρώπη περιστατικό, οδήγησε η οικονομική κρίση στην Ισπανία.

Λόγω οικονομικών δυσχερειών, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας, το Τίσεν-Μπορνεμίτσα, προχώρησε στην εκποίηση, μέσω του οίκου δημοπρασιών Christie's, ενός έργου Τέχνης του ρομαντικού τοπιογράφου Τζον Κόνσταμπλ, που μέχρι πρότινος ανήκε στη συλλογή του.

Η ενέργεια αυτή, εγείρει ανησυχίες κι ερωτήματα, για το αν ανοίγει την πόρτα σε παρόμοιες πρωτοβουλίες.

«Ο νόμος στη Ελλάδα απαγορεύει κάτι
τέτοιο. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετη στη πώληση έργου Τέχνης που ανήκει σε δημόσιο μουσείο», τόνισε η Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άννα Καφέτζη, η οποία μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου.

Για την περίπτωση του Μουσείου Τίσεν-Μπορνεμίτσα, η κ. Καφέτζη επεσήμανε ότι πρόκειται για ιδιωτικό μουσείο, κάτι που όπως είπε διαφοροποιεί τα πράγματα, καθώς ένας ιδιώτης μπορεί να διαχειριστεί όπως θέλει τη συλλογή του χωρίς να έχει κανενός είδους ηθική ή άλλου είδους δέσμευση. Ο νόμος στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη -με εξαίρεση περιστασιακά κάποιες χώρες- δεν επιτρέπει την πώληση έργων Τέχνης από μουσεία. Εκποίηση έργων γίνεται περισσότερο σε μουσεία της Αμερικής, τα περισσότερα από τα οποία όμως είναι ιδιωτικά, καθώς επίσης και σε κάποια μουσεία της Ολλανδίας που είναι δημοτικά».
Keywords
Τυχαία Θέματα