Επιμένουν οι Σύροι «όλοι ή κανένας»

Αρνήθηκαν τελικά μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες στο Σύνταγμα, οι Σύροι πρόσφυγες να μεταφερθούν γυναικόπαιδα σε καταλύματα του Δήμου Αθηναίων και της εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι ίδιοι επιμένουν στην έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων. «Κάποιοι επιθυμούν να φέρουν την Αραβική Άνοιξη στο κέντρο της αθήνας», η δήλωση του ΓΓ Πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών Αγγελου Συρίγου, ο οποίος έκανε λόγο για υποκινητές.

Έκκληση να γίνει σεβαστή η υγεία των παιδιών των Σύρων προσφύγων, έκανε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων,

Γιώργος Καμίνης. Στο περιθώριο των εγκαινίων της κοινωνικής πολυκατοικίας, ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε στα ΜΜΕ για την παρεμπόδιση των οικογενειών από τη Συρία να μεταφερθούν σε ξενώνες του δήμου Αθηναίων, χαρακτηρίζοντας «ηθικά απαράδεκτο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί τα γυναικόπαιδα, ως ασπίδα προκειμένου να προωθήσει ένα αίτημα».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση κάποιων από τους Σύρους πρόσφυγες ο κ. Καμίνης, επειδή εμπόδισαν ουσιαστικά τη μεταφορά οκτώ οικογενειών, όπως είπε στα καταλύματα του Δήμου. Επίσης ανέφερε ότι «δε γίνεται κάποιοι να χρησιμοποιούν ως ασπίδα τα παιδιά προκειμένου να πετύχουν τους πολιτικούς τους σκοπούς».

O γ.γ Πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών Αγγελος Συρίγος μετά από συνομιλία που είχε με τους πρόσφυγες απέρριψε κατηγορηματικά την προταση για έκδοση πολιτικού ασύλου σε 50 άτομα ανά ημέρα. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να δώσει άσυλο ανά ημέρα μόνο σε 10.

Νωρίτερα με συνθήματα «με διαβατήρια και όλοι μαζί» και «όλοι ή κανένας», οι Σύροι ζητούν την άμεση παροχή διαβατηρίων σε όλους τους πρόσφυγες ανεξαιρέτως, παρότι η Πολιτεία έχει καταστήσει σαφές ότι το αίτημά τους δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό έντασης, λιποθύμησε ένα μικρό αγοράκι...

Αναφορικά με τα κτίτια φιλοξενίας πρόκειται για 30 καταλύματα, στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν οικογένειες και τα προσφέρουν σε πρώτη φάση ο Δήμος Αθηναίων και η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσα από τους ξενώνες τους.

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι εγκαινιάζεται η δεύτερη κοινωνική κατοικία του Δήμου στο Νέο Κόσμο. Θα φιλοξενήσει 9 οικογένειες που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες λόγω οικονομικής κρίσης.

Εχθές, σε συνάντηση που είχαν ο Ελληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, ανακοινώθηκε η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας χάρτας για τη μετανάστευση σε ολόκληρη την Ευρώπη, με άξονα τη νόμιμη μετανάστευση.

Ρεπορτάζ Κώστας Κορέλης

Keywords
Τυχαία Θέματα