Ευ. Βενιζέλος: Γιατί επισπεύδουμε την προεδρική εκλογή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 01:05

Της Νίκης Ζορμπά

"Σήμερα οριστικοποιήσαμε με τον Πρωθυπουργό την απόφαση να επισπευτεί η προεδρική εκλογή", δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Mega).

Όπως εξήγησε ερωτηθείς σχετικά, ο λόγος για την επίσπευση είναι διττός: Αφενός για να ξεκαθαρίσει το νοσηρό πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε, με ευθύνη της αντιπολίτευσης λόγω της ακραίας συνομωσιολογίας για

κουμπαράδες και αποστασίες και αφετέρου για να σταλεί μήνυμα ενότητας και σταθερότητας προς τα έξω.

Και τούτο γιατί όπως υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος: "Η αβεβαιότητα χρησιμοποιείται από τους εταίρους είτε ως πρόσχημα είτε ως αφορμή για να ζητούν παράλογα σκληρά μέτρα".

Πρόσθεσε δε: Επισπεύδουμε την εκλογή για να σταθεροποιηθεί το τοπίο , να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση και να αποκρούσουμε το ενδεχόμενο λήψης περιττών, σκληρών μέτρων.

Αναφορικά με το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διέψευσε τα σενάρια που φέρουν να γνωστοποιείται αύριο: "Δεν έχουμε συμφωνήσει στο πρόσωπο", ξεκαθάρισε και εξήγησε πως παρότι "δεν έχει σημασία εάν θα είναι πολιτικό πρόσωπο", ο ίδιος θα προτιμούσε να είναι πολιτικός ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι έχει γίνει σχετική συζήτηση με τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να έχει "κλειδώσει" κάποια υποψηφιότητα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παράλληλα, διατράνωσε ότι "δεν θέλουμε να πάει η χώρα σε εκλογές πριν να κλείσει η συμφωνία" και επανέλαβε την αυτοκριτική που έχει κάνει και στο παρελθόν για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην προεδρική εκλογή του 2009.

"Δεν βγήκε στο ΠΑΣΟΚ σε καλό η πρόκληση εκλογών το 2009", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

ΔΝΤ

Ο κ. Βενιζέλος στηλίτευσε τη στάση του ΔΝΤ δηλώνοντας πως ζητά παράλογα μέτρα, τα οποία θα επιχειρήσει να αποκρούσει η κυβέρνηση, με το μήνυμα ενότητας που θα στείλει εάν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.

Υπενθύμισε εξάλλου, πως ο ίδιος, τάχθηκε εναντίον της εμπλοκής του Ταμείου στο μηχανισμό στήριξης, όπερ επεσήμανε και στον Γ. Παπανδρέου.

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

"Βλαπτική μεταβολή του νόμου για τις 100 δόσεις, δεν θα υπάρξει. Διαπραγματευόμαστε με την τρόικα μόνο επί τεχνικών απόψεων", είπε ο Ευ. Βενιζέλος, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο στην πάγια ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.

Επανέλαβε ωστόσο ότι διατηρούνται οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης για: ΦΠΑ νησιών, μείωση συντάξεων και ομαδικές απολύσεις.

Εκλογή Προέδρου και Χρυσή Αυγή

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, "εάν εκλεγεί Πρόεδρος στις 29 Νοεμβρίου έχουμε καθαρό πολιτικό και οικονομικό χρόνο ως κυβέρνηση για τους επόμενους 18 μήνες".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι σχετικά με το εάν θα ψηφίσουν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χ.Α "θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο". Εγκάλεσε επ αυτού ωστόσο τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αθροίζει τις ψήφους των Χρυσαυγιτών στο "πουγκί΄ των 120, τους οποίους επιδιώκει να προσεταιριστεί για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα