Προς αναβολή της κρίσιμης συνεδρίασης

Σχέδιο Β' για την Κύπρο, μπροστά στο οριστικό - όπως φαίνεται - αδιέξοδο για το κούρεμα των καταθέσεων, με όλα τα μηνύματα να δείχνουν πως το νομοσχέδιο δεν θα περάσει από την κυπριακή βουλή. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται νέα αναβολή της απογευματινής συνεδρίασης της κυπριακής Βουλής.

Μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων, διότι -όπως είπε- θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα». Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί την κατάσταση, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους, όπως είπε, στο Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων,η κυπριακή κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να καλύψει με δανεισμό από ταΤαμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ, γιανα αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων των τραπεζών. Υπολογίζεται ότι το ποσό από τα Ταμεία Προνοίας φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Η γερμανική Handelsblatt αναφέρει πως η τρόικα έχει ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο δράσης, που προβλέπει την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, με διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι «κακές» τράπεζες θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες. Σύμφωνα με αναλυτές όμως «το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους».

Όπως αναφέρει το stockwatch, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, για καταθέσεις από μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ η επιβολή τέλους θα είναι μηδενική. Για καταθέσεις από 20 μέχρι 100 χιλιάδες το τέλος θα ανέρχεται στο 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Το τέλος επί των καταθέσεων θα υπολογίζεται επί το υπόλοιπο των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την 15η Μαρτίου.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.

Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.

Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και νέα συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, ο Kύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχωρεί το απόγευμα για τη Μόσχα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.

Και,ενώ οι αγωνιώδεις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης εντείνονται, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέρχεται, κατονομάζοντας τον κ. Αναστασιάδη ως τονυπεύθυνο για τη συμμετοχή στο κούρεμα των καταθετών κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Παρά τις διαψεύσεις από την κυπριακή αλλά και τη γερμανική κυβέρνηση, δήλωσε πως η ευθύνη δεν βρίσκεται στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε στην Ευρώπη, αλλά μάλλον στην κυπριακή κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από capital. gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα