Η Ώρα των Αποφάσεων στην Κύπρο

Δυσοίωνα τα μηνύματα από Κύπρο, που καλείται σήμερα να λάβει τη μεγάλη απόφαση για τον τρόπο κουρέματος των καταθέσεων, με το κλίμα όμως να παραμένει βαρύ, παρά την αναδίπλωση των Βρυξελλών. Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια τον τρόπο κουρέματος των καταθέσεων, αρκεί να καταλήξει στο στόχο των 5,8 δισ. και το Eurogroup προτείνει προστασία των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και μεγαλύτερη - κατά συνέπεια - απώλεια για τα υψηλότερα ποσά. Εναλλακτικό νομοσχέδιο εφ όσον δεν υπερψηφιστεί

ηνέα απόφαση του Eurogroup, για ηπιότερο «κούρεμα» των καταθέσεων ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία.

Η ψηφοφορία στην κυπριακή βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα.

Ωστόσο, φήμες δεν αποκλείουν να υπάρξει και νέα αναβολή, αφού δεν φαίνεται να διαμορφώνονται οι συσχετισμοί που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται ουσιαστικά σε μια μορφή συνεχούς συνεδρίασης.

Το πρωί, ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Τάσος Μητρόπουλος, μιλώντας σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, εκτίμησε ότι η όποια πρόταση κατατεθεί σήμερα στην κυπριακή Βουλή θα απορριφθεί, ενώ στην ίδια εκτίμηση προέβη, μέσω του Αθήνα 9.84, και ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, σε συνέντευξή του στη Νόνη Καραγιάννη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εντείνονται οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με ξένους ηγέτες.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και νέα συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, από την οποία χθες ζήτησε στήριξη για να αναζητηθεί άλλος τρόπος εξεύρεσης των 5.8 δισ. ευρώ.

Στη Μόσχα, εξάλλου, μεταβαίνει σήμερα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενώ αύριο ή μεθαύριο ενδεχομένως αναχωρεί για τη ρωσική πρωτεύουσα και ο κος Αναστασιάδης.

Την ίδια ώρα, επανέρχεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας στο Γερμανικό ραδιόφωνο, επανέλαβε αυτό που διέψευσε όχι μόνο η Κυπριακή κυβέρνηση αλλά και η Γερμανική.

«Αυτή η ευθύνη (για το κούρεμα των καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ) δεν βρίσκεται στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε στην Ευρώπη, αλλά μάλλον στην κυπριακή κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, κατονόμασε τον κ. Αναστασιάδη ως εκείνον ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή των καταθετών κάτω των 100.000 ευρώ.

«Μεγαλύτερα δάνεια προς την Κύπρο θα καθιστούσαν το χρέος μη βιώσιμο», τόνισε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση» στην Ευρωζώνη.

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη πήρε μια απόφαση που οπισθοδρομεί εξέφρασε ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο LSE Δημήτρης Βαγιανός μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη.

Για ανεπανόρθωτο λάθος, όσον αφορά την απόφαση περί κουρέματος καταθέσεων, έκανε λόγο στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο καθηγητής διεθνών οικονομικών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αχιλλέας Μητσός, τονίζοντας πως ειδικά όσον αφορά τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ το πρόβλημα αφορά το σύνολο της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα