Αρνητικό πρόσημο στις Αγορές

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, έπειτα από τον «πανικό» της Δευτέρας με φόντο το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Στην Αθήνα ο Γ.Δ. καταγράφει απώλειες άνω του 2% με τις μεγαλύτερες ζημιές να σημειώνονται στον τραπεζικό κλάδο.

«Οι αγορές φαίνονται πιο ήρεμες καθώς ο πανικός που ακολούθησε τα νέα της φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων

στην Κύπρο ως μέρος της διάσωσης της χώρας χαλάρωσε», ανέφερε στο Dow Jones Newswires ο Mitul Kotecha, της Credit Agricole Corporate and Investment Bank.

«Η έλλειψη του bank run σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης καθώς και το πράσινο φως για πιο φόρο πιο προοδευτικό που να εγγυάται ωστόσο το ίδιο ποσό των 5,8 δισ. ευρώ συνέβαλαν στην χαλάρωση των τάσεων».

«Ωστόσο, η καθυστέρηση της έγκρισης της φορολόγησης από το κυπριακό Κοινοβούλιο μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη νευρικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος σε σημείωμά του προς αναλυτές.

Σημειώνεται πως κλειστό θα παραμείνει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σήμερα και αύριο, με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ, για σκοπούς διασφάλισης της καλής λειτουργίας της αγοράς του Χρηματιστηρίου και για προστασία των επενδυτών.

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των Τράπεζας Κύπρου και Cyprus Popular Bank στις 19 και 20 Μαρτίου.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,15%.

Ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει πτώση 0,42%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 0,20%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,18%.

Ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,25%, ο ιταλικός FTSEMIB χάνει 0,11%, ενώ ο ελβετικός SMI υποχωρεί σε ποσοστό 0,36%.

Στη Ρωσία, ο MICEX υποχωρεί 0,06%, ενώ ο RTS καταγράφει απώλειες 0,02%.

Με πληροφορίες από capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα