Κοσοβο: παραμένει η Eulex

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) δεν θα αποχωρήσει έως το τέλος του έτους και η εντολή της λήγει τον Ιούνιο του 2014, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου με αφορμή εικασίες στην Πρίστινα ότι η αποστολή της ΕΕ θα φύγει από το Κόσοβο.

Αξιωματούχοι της Πρίστινας απέστειλαν επιστολή στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάθριν Άστον και στους πρέσβεις των πέντε ισχυρότερων δυτικών χωρών με αίτημα η ευρωπαϊκή αποστολή για την επιβολή του κράτους δικαίου να τερματιστεί στις 31 Δεκεμβρίου.

Eulex

δεν αποχωρήσει από το Κόσοβο έως το τέλος του έτους. Η εντολή μας λήγει τον Ιούνιο του 2014" τόνισε εκπρόσωπος της αποστολής στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι".

Ο επικεφαλής της Επιτροπής της Σερβικής Βουλής για το Κόσοβο, Μίλοβαν Ντρέτσουν είπε ότι για τους Σέρβους η διεθνής στρατιωτική και πολιτική παρουσία είναι πολύ σημαντική "ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Eulex είναι προκατειλημμένη όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου".

"Οι θεσμοί που συγκρότησε η Πρίστινα ήταν περιορισμένης ικανότητας και δεν ήταν επαρκής εγγύηση για τους Σέρβους και τους μη Αλβανούς. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να εγγυηθούν την ασφάλεια. Αν αποχωρούσε η Eulex, αναπόφευκτα θα έπρεπε να ενισχυθεί η παρουσία της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), η οποία ενεργεί με βάση το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο και στην οποία ο λαός έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, δήλωσε ο κ. Ντρέτσουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα