ΗΠΑ: Πρόστιμο στη Barclays

Η βρετανική τράπεζα Barclays και τέσσερα πρώην στελέχη της πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα συνολικού ύψους 487,9 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας των ΗΠΑ (FERC) μετά από έρευνα που έκανε για χειραγώγηση των αγορών ενέργειας, μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Η Αρχή επέβαλε στην τράπεζα

και τους τέσσερις πρώην χρηματιστές (traders) της να πληρώσουν στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 453 εκατ. δολαρίων εντός 30 ημερών. Επιπλέον, η τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει 34,9 εκατ. δολάρια από τα κέρδη της, τα οποία θα κατανεμηθούν σε προγράμματα που θα βοηθήσουν τους χαμηλού εισοδήματος ιδιοκτήτες ακινήτων στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κατανάλωσης ενέργειας.

«Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ζεσταίνονται και να ηλεκτροδοτούν τις κατοικίες τους χωρίς τον φόβο ότι οι χρηματιστές διαμορφώνουν το πλαίσιο εις βάρος τους για να συσσωρεύουν αδικαιολόγητα κέρδη», δήλωσε ο Γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας. Ο ίδιος δήλωσε ότι το πρόστιμο « έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους χρηματιστές και τις τράπεζες ότι το κόστος χειραγώγησης των αγορών ενέργειας είναι πολύ μεγάλο».

Τα πρόστιμα, τα οποία η Αρχή Ενέργειας πρότεινε για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, επιβλήθηκαν μετά από έρευνα που έγινε στο πλαίσιο της καταπολέμησης από τη FERC φαινομένων χειραγώγησης της αγοράς. Από τις αρχές του 2011, η Αρχή έχει ανακοινώσει τουλάχιστον 13 έρευνες για «παιχνίδια» στην αγορά ενέργειας, στις οποίες περιλαμβάνονται οι έρευνες στα επενδυτικά τμήματα της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank και της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase & Co. Η FERC έκρινε ότι οι χρηματιστές της Barclays χειραγώγησαν τις αγορές στις δυτικές αμερικανικές πολιτείες από τον Νοέμβριο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2008 και ότι τα στελέχη της έκαναν συναλλαγές σε προϊόντα σταθερής τιμής - συχνά με ζημιά - επιδιώκοντας να ωφεληθούν από άλλα στοιχήματα σε συμφωνίες ανταλλαγών (swaps). Τα στοιχεία «δείχνουν ότι η σκόπιμη συσσώρευση θέσεων και συναλλαγών για να επηρεασθούν οι τιμές δεν βασίσθηκαν στα φυσιολογικά θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά μάλλον έγιναν με την πρόθεση να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο χειραγώγησης των φυσικών αγορών προς όφελος των χρηματοπιστωτικών swaps», αναφέρει η FERC.

«Πιστεύουμε ότι οι συναλλαγές μας ήταν νόμιμες και σε εναρμόνιση με την εφαρμοστέα νομοθεσία. Πρόκειται να υποστηρίξουμε σθεναρά αυτό το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Barclays Μαρκ Χέιζελτον. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τράπεζα θεωρεί πως το πρόστιμο δεν έχει βάση και ότι η απόφαση της FERC είναι «μονόπλευρη και δεν αντανακλά μία ισορροπημένη και πλήρη περιγραφή των γεγονότων ή του εφαρμοστέου νομικού κανόνα».

Η Αρχή Ενέργειας εκτίμησε ότι η ζημία στην αγορά από τις συναλλαγές της Barclays ανήλθε σε 139 εκατ. δολάρια και επέβαλε πρόστιμο 435 εκατ. δολαρίων στην τράπεζα και πρόστιμα συνολικού ύψους 18 εκατ. δολαρίων σε τέσσερις χρηματιστές της.

Πηγή; ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα