Κινητοποιήσεις των ενεργειακών δήμων

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι Ενεργειακοί Δήμοι της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ιδιοκτησιών σε περιοχές όπου πραγματοποιείται εξορυκτική δραστηριότητα και παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη.

"Με τις αλλαγές που εισάγει ο νέος νόμος ακυρώνεται ουσιαστικά η ιδιοκτησία καθώς οι τιμές των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες θα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες και όχι τις πραγματικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποφασίζουν πια τα δικαστήρια

για τις τιμές της αποζημίωσης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Επιπλέον οι χρόνοι των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων γίνονται πλέον πολύ μικροί, γεγονός που δεν δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη, ή προετοιμασίας για τη μεταφορά ενός νοικοκυριού σε νέα κατοικία" σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, δηλαδή οι δήμοι και οι τοπικές κοινότητες όπου πραγματοποιείται εξορυκτική δραστηριότητα, συναντώνται απόψε στον Φιλώτα του Αμυνταίου προκειμένου να προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους. "Θα προταθεί να αποφασίσουμε νομικές παρεμβάσεις, τόσο για το θέμα των απαλλοτριώσεων όσο και για τα ζητήματα της καταβολής του τοπικού πόρου και του λιγνιτόσημου, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο" σχολιάζει ο κ. Ιωσηφίδης και προσθέτει: "οι κινητοποιήσεις μας θα είναι δυναμικές, σε όλες τις φάσεις της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα φτάσουμε ακόμη και σε διακοπές στη λειτουργία των σταθμών και των ορυχείων της ΔΕΗ που δεν τηρούν τους κανόνες ορθής περιβαλλοντικής λειτουργίας".

Τα παραπάνω ζητήματα συζητήθηκαν σε δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε τοπικά διαμερίσματα της Πτολεμαϊδας και του Αμυνταίου ενώ οι κάτοικοι εξετάζουν επιπλέον το ενδεχόμενο καθημερινών προσφυγών στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε περιοχές εξόρυξης και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων για την παραγωγή αέριων ρύπων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα