Κένυα: Δήλωσαν «αθώοι» οι κατηγορούμενοι

Η δίκη του αντιπροέδρου της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας άρχισε σήμερα στη Χάγη, παρουσία του κατηγορουμένου ο οποίος δήλωσε αθώος.

Ο 46χρονος Ρούτο ήταν καθισμένος μπροστά από τους δικαστές, πίσω από τον δικηγόρο του. Ο συγκατηγορούμενος του, ο παρουσιαστής του ραδιόφωνου Τζόσουα ΆραπΣανγκ, ήταν επίσης παρών στο δικαστήριο.

ΟΡούτο και ο Σανγκ κατηγορούνται για την οργάνωση ενός κοινού σχεδίου που είχε στόχο την δολοφονία και τον εκτοπισμό

ανθρώπων. Κατηγορούνται για υποκίνηση μέρους των πολιτικών-εθνοτικών αιματηρών ταραχών που ξέσπασαν στη χώρα μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2007 και την αμφισβήτηση της επανεκλογής του προέδρου Μουάι Κιμπάκι,κατά τις οποίες τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 600.000 εκτοπίστηκαν.

Μετον συγκατηγορούμενό του καλούνται να απολογηθούν για τρία εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τα οποία βαρύνονται: δολοφονίες, διώξεις, εκτοπισμούς.

Όταν ο δικαστής Τσίλε Έμποε-Οζούτζι κάλεσε τους κατηγορουμένους να δηλώσουν "αθώος ή ένοχος", η απάντηση ήταν "αθώος".

Ηεισαγγελέας Φατού Μπενσούντα τόνισε στην προεισαγωγική της δήλωση ότι οΡούτο είχε σχεδιάσει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για να "ικανοποιήσει τη δίψα του για πολιτική εξουσία".

"Είναιδύσκολο να φανταστούμε τα δεινά και τον τρόμο των ανθρώπων αυτών, γυναικών και παιδιών που κάηκαν ζωντανοί, σφαγιάστηκαν με τσεκούρι, εξεδιώχθησαν από τα σπίτια τους", υποστήριξε η εισαγγελέας.

ΗΜπεσούντα ανέφερε επίσης το θέμα του εκφοβισμού μαρτύρων, που δηλητηριάζει την διαδικασία ήδη από την έναρξη της έρευνας το 2010.

"Πολλοίμάρτυρες ένιωθαν πάρα πολύ φοβισμένοι για να καταθέσουν", υπογράμμισε ηεισαγγελέας επικαλούμενη εκβιασμούς, δωροδοκίες και εκφοβισμούς και επισημαίνοντας ότι το απλό γεγονός της έναρξης της δίκης "είναι ήδη επιτυχία".

Η υπεράσπιση αρνήθηκε ότι έχει κάποια εμπλοκή στους εκφοβισμούς μαρτύρων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα