Συνάντηση Φαμπιούς-Ζαρίφ για τα πυρηνικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα έχει διμερή συνάντηση με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την πρώτη σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα διχάζει βαθιά τις δύο χώρες.

"Πάντα πίστευα ότι πίσω από το δράμα στη Συρία υπάρχει η ιρανική απειλή", δήλωσε ο Φαμπιούςστο ραδιοφωνικό σταθμό Ερόπ 1, διευκρινίζοντας ότι θα συναντήσει τον ιρανό ομόλογό του στο περιθώριο της

Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Φαμπιούς δήλωσε πρόσφατα ότι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ζαρίφ στις 28 Αυγούστου. Είχε επίσης συναντήσει τον ιρανό πρεσβευτή στο Παρίσιστις 6 Αυγούστου. Οι απευθείας συνομιλίες σε αυτό το επίπεδο ήταν ελάχιστες τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και του Ιράν ήταν πριν από δύο χρόνια, μεταξύ του Αλέν Ζιπέ και του Αλί Σαλεχί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΤοΠαρίσι κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτικήχρήση, κάτι που διαψεύδει το Ιράν.

Οεξοπλισμός με πυρηνικά του Ιράν "δεν είναι αναπόφευκτος αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνος", δήλωσε σήμερα ο Φαμπιούς. "Μόνο αν είμαστε πολύαποφασιστικοί στο θέμα της Συρίας, μπορούμε να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τους Ιρανούς να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, κάτι το οποίο όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι σε αυτή την (. . .) περιοχή θα αποτελούσε το απόλυτο δράμα".

ΤοΠαρίσι θεωρεί ότι η απουσία κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος της Δαμασκού για τη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό,μπορεί να ενθαρρύνει το Ιράν, σύμμαχο του Ασαντ, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος του Ιράν ο Χασάν Ροχανί δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Τεχεράνη "δεν θα παραιτηθεί ούτε στο ελάχιστο από τα δικαιώματά της" στην πυρηνική ενέργεια. "Η Δύσηπρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα με τις απειλές και τις κυρώσεις".

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα